Час по професионално ориентиране

2222Час по професионално ориентиране с детайлно разглеждане на възможностите за работа в МВР се проведе днес в училище „Н.Й.Вапцаров” в Приморско с участието на ученици от 11-ти и 12-ти клас. Кариерното развитие бе разяснено от инспекторите от Детска педагогическа стая – Веселина Тодорова и Панайотка Михова и инспектора по превенция – Цветелина Рандева.

Основните въпроси, от които подрастващите се вълнуваха, бяха свързани с различните етапи от кандидатстването в МВР след завършено средно образование, както и възможностите за продължаване във висша образователна степен в Академията на МВР. Изрично бяха разграничени основните структурни звена в системата на вътрешното ведомство, спецификите на работата и различните предизвикателства, с които се сблъскват полицейските служители. Интерес предизвикаха позициите в сектор „Специализирани полиецйски сили” при ОДМВР – Бургас, както и в звеното по киберпрестъпления към сектор „Икономическа полиция”, отново ситуирано в полицейската дирекция. Подрастващите установиха, че критериите за кандидатстване в „Гранична полиция”, жандармерията и пожарната се припокриват с изискванията за работа в „Охранителна” и „Криминална полиция”, но съществуват специфични условия, с които изрично трябва да се съобразят, подавайки документите си в обявените конкурси. Особена заинтересованост от постъпване в системата на МВР демонстрираха девойките от училище „Н.Й.Вапцаров”, в подкрепа на все по-голямата феминизация сред полицейските служители. Подрастващите задаваха и въпроси, свързани с възможностите за работа в МВР при наличие на различно от специализираното образование – напр. психология или педагогика, като инспекторите Тодорова и Михова изчерпателно отговориха, позовавайки се и на своя личен опит в годините.

Часът по професионално ориентиране и разглеждане на възможностите за работа в МВР се провежда за втори път в училището в Приморско, като целта е учениците да добият непосредствена информация при директна среща със служител от специфичната полицейска професия, както за различните видове ангажираност, ежедневните дейности и проблеми, така и за нужните квалификации и възможностите за кариерно развитие.