Вие сте тук: Начало » Актуално » Бизнесът иска отлагане на промените, касаещи касовите апарати

  Бизнесът иска отлагане на промените, касаещи касовите апарати

  kasov-aparatБизнесът иска отлагане на промените, касаещи новите софтуери за касовите апарати и системите за отчитане на продажбите. Причината е, че не били готови да работят по новия регламент от 1-ви април, предава NOVA.

  По време на дискусия в Българската стопанска камара собственици на ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер и туроператури обявиха, че не са готови и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение. Те настояват наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

  Промените влизат в сила от 31-ви март. Най-силно тя ще се отрази на бензиностанциите, стана ясно в рамките на дискусията. Причината за това е, че според новия регламент, в касовия бон трябва да пише покупна цена, продажна цена без данъци, размер на ДДС и акцизи.

  ”Половината от обектите със сигурност няма да са готови”, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Най-оптимистичният срок, в който от бранша щели да бъдат готови, е август т.г., допълни той.

  Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер също заяви, че колегите му не са готови да разработят необходимия код за касовите апарати заради кратките срокове.

  Горе