Каракачанов заплаши с оставка, ако програмата му за ромите не получи подкрепа

karakachanovВицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заплаши с оставка, ако програмата му за ромите не получи подкрепа. Той посочи, че е готов на напусне поста си и “да мине в опозиция”, ако партньорите му от управляващата партия не приемат представения от него документ през миналата седмица.

”Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им по-близки и идеологически по-близки до сърцето – няма никакъв проблем. Аз си подавам оставката и минавам в опозиция. Да направят коалиция с ДПС и да си управляват заедно и щастливо! Защото имаше подобен случай със Закона за вероизповеданията. Ето, ГЕРБ приеха предложенията на ДПС, а не приеха предложенията на ВМРО за твърди мерки срещу проникването на радикалния ислям и опитите на чужди държави и религии през вероизповеданията в България да реализират политика. Това беше, както се казва, „светване на лампичката“ в моята глава. Ако и този път решат да се съобразят с ДПС – няма проблем”, заяви лидерът на ВМРО в ефира на “Евроком”.

Припомняме Ви, че неговата “Концепция за справяне с маргинализацията на циганите” включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с ромската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

”Моята амбиция е да стане една сериозна дискусия в обществото, аз съм изпратил този документ на всичките министри, като съм обърнал специално внимание на онези министри, които са ресорни по темата”, коментира днес Каракачанов,цитиран от Poligraff. По думите му, политиката до момента имала “не само нулев резултат, а и обратен”, т.е. маргинализацията на тази малцинствена група се засилвала.