Апокалиптична прогноза за живота на Земята

p4elaОгромна част от насекомите изчезват, предупреждават учени. Това е масово измиране, което ще доведе до драматични промени и ще засегне на практика всички ниши на живота на Земята. Те опрашват растенията и по-този начин гарантират генетичното разнообразие и съществуването на множество хранителни вериги. От друга страна самите насекоми са част от такива вериги и от тях зависят многобройни популации на птици, риби и бозайници.

В същото време насекомите, определяни като вредители, които са се приспособили към живота в градовете, като домашни мухи и хлебарки, са на прага на безпрецедентен биологичен просперитет.

Нови изследване, което систематизира резултатите от проучвания от последните 13 години, сочи, че 40% от всички видове насекоми измират. Пчелите и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите.

Това се дължи на множество фактори, свързани с човешката дейност, като изсичането на горите, масовото използване на пестициди и не на последно място – изменението на климата.

Насекомите съставляват по-голямата част от живите същества на сушата. Те осигуряват храна за птици, прилепи и дребни бозайници. С ларвите им се хранят риби. В същото време насекомите опрашват около 75% от растенията и участват във формирането на почвите.

Спадът на популациите на ключови за екосистемите насекоми като пчелите е драматичен, особено в развитите страни.

Според изследователите, ставащото може да доведе до изчезването на 40% от всички видове насекоми в следващите десетилетия. В момента една трета от тях са квалифицирани като застрашени.

Не става въпрос само за пчелите или дори за опрашването и хранителните вериги. Измират торните бръмбари, които рециклират биологичните отпадъци и са ключови за формирането на почвите. Същото се случва и с водните кончета, чиито ларви са в основата на екосистемите на много водоеми.В същото време редица видове насекоми се намират на прага на небивал просперитет. Благодарение на хората домашните хлебарки например са намерили идеална среда за живот, в която почти нямат естествени врагове. За тяхното разпространение допринася и глобалното затопляне, което прави климатичните условия по-подходящи за вредителите, разширявайки хабитатите им към зоните на полюсите.

Все пак учените не са сигурни дали прогнозата за изчезване на повечето „полезни” видове насекоми в следващите десетилетия е вярна, тъй като 99% от данните идват от Европа и Сверена Америка. Почти няма изследвания, които да дават картина за ставащото в Африка и Южна Америка.

Разбира се, на мястото на изчезналите видове ще се появят нови, но това ще отнеме милиони години