Астрология за деца

v-radievaДнешната статия е провокирана от интересно събитие, на което бях поканена да участвам. Начално Базово училище “Михаил Лъкатник“ организира периодично различни инициативи, свързани с екология, опознаване на природата и социалния живот и този път преподавателите бяха решили да представят на децата рядко срещани и непознати професии. В качеството си на астролог имах възможността да разкажа за тази древна и непонятна за болшинството днес наука и бях силно развълнувана от интереса на децата към това, което им разказвах. Те бяха запленени от магията на звездното небе, слушаха със затаен дъх и в края на часа ме обсипаха с безброй въпроси за планети и зодии. Научих, че дни след това са се вълнували от нашата среща.

Днешната статия е насочена именно към децата. Представила съм астрологията по достъпен за тях начин и вярвам, че ще им е интересно да се докоснат до науката за звездното небе. Ако сте родител, прочете следните редове на децата си. Сигурна съм, че ще научат безкрайно интересни неща за света, в който живеят. Приятно четене!

Аз съм астролог. Изучавам звездите, изготвям хороскопи и познавам зодиите. Планетите, хороскопите и зодиите са инструментите на моята работа. Сигурно много от вас са чували репликата: „аз не вярвам в зодии“, „ аз не вярвам в тези неща“… Истината е, че не е нужно да се вярва, защото Астрологията не е ясновидство или гледачество, а много древна наука, която изисква дълги години учене, изчисления на формули, познание за планетите и тяхното движение в Космоса, познание за природата и т.н. Или иначе казано: Астрологията е знание, а когато има знание за нещо, вярата става излишна.

Никога не трябва да забравяте, че ние сме тясно свързани с природата и циклите в нея. Знаете ли какво е цикъл? Например един годишен цикъл са сезоните – пролет, лято, есен, зима, а един денонощен цикъл е ден и нощ. И ние сме зависими и от тях – през деня сме на работа или училище, а вечер спим. Тези цикли се дължат на движението на планетите в Слънчевата система.

Нашата Слънчева система се състои от една звезда и още 9 планети. Нашата звезда е Слънцето. Без него животът на земята би бил невъзможен. То е център, около който се въртят всички останали планети – Меркурий, Венера, Земята с нейния спътник Луната, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Древните хора са знаели много за звездите. Още преди хиляди години те са наблюдавали звездното небе и са видели, че планетите периодично сменят местата си. Най-много са се ориентирали по Луната, защото тя е най-близо до нас. Древните са забелязали, че когато Луната е тъничка като нокътче, прилича на сърп обърнат на ляво, когато засаждат растения, то те растат много бързо. Реколтата е по-силна и здрава. Или пък другото, което са виждали е, че при Пълнолуние вълните на морето заливат брега. И така те разбрали, че Луната пряко влияе на живота на Земята. Човекът също е част от природата. Затова те са си задали въпроса, как влияе Луната на нас човеците? Научен факт е, че съдържанието на вода на човешкото тяло е около 70 %, което автоматично означава, че на Пълнолуние течностите в организма на човек се увеличават. Древните лекари ( като Хипократ) са знаели за това и никога не са правели операции на пълнолуние, защото има опасност от кръвоизливи.

Ще ви издам една астрологична тайна, която винаги може да ви помага в живота. Когато станете големи и трябва да взимате много важни решения и умувате дълго как да постъпите, поглеждайте Луната. Ако тя е голяма, ярка и пълна – изчакайте с решението, не бързайте, защото може да сгрешите. Тогава човек е твърде подвластен на емоциите. Обаче, когато Луната е малка и сочи наляво, започвайте смело нови начинания.

Има много останали археологически разкопки, каменни съоръжения, които са били обсерватории за наблюдение на небесните тела. По нашите земи има много такива обекти, които говорят, че хората са почитали небето и са се съобразявали с движенето на планетите. Ние сме потомци на най-развитите и могъщи народи в света, траките, които са имали огромни познания за необятната Вселена.

Сигурно сте чували за зодиите. Те са 12 на брой и зависят в кой месец сте се родили. Зодията дава непроменяемите качества в човек, затова всички Овни, Телци, Близнаци и т.н. си приличат по нещо. Зодията е като семенцето – ако посеем семенце на ябълка и при подходящи условия, няма да порасне круша, нали? Затова ябълките от една реколта имат един и същи вкус. Ябълки израснали през пролетта, са различни от есенните ябълки. Това се нарича сорт. Има различни сортове круши, грозде, череши, домати и т.н. Така е и с хората. Също както в природата, така и ние – хората сме различни един от друг. Трябва да знаем това и да уважаваме различията на окoлните.

Всяка ЗОДИЯ си има ПЛАНЕТА управител.

Сега ще ви кажа някои черти на характера на всяка зодия и коя е планетата управител на всеки знак:

Зодия Овен – самостоятелни, активни, спортисти, смели, лидери, състезатели. Планетата на Овена е МАРС.

Зодия Телец – спокойни, бавни, меки, дружелюбни, обичащи да творят, обичат цветята и природата. Планетата на Телеца е ВЕНЕРА.

Зодия Близнаци – обичат да общуват, да пишат, да учат, да измислят интересни игри, да имат приятели, стават чудесни журналисти. Планетата на Близнаци е МЕРКУРИЙ.

Зодия Рак – обичат семейството, имат нужда от прегръдка, топла дума и подкрепа, дълбоко се привързват към приятелите и много страдат ако някой ги обиди. Планетата на Рака е ЛУНАТА.

Зодия Лъв – обичат да блестят, да са на сцена, смели, горди и много великодушни, чудесни актьори, обичат да творят. Планетата на Лъва е СЛЪНЦЕТО.

Зодия Дева – ученолюбиви, забелязват всичко, обичат да критикуват другарчетата си, притесняват се за дреболии, но са много услужливи и с радост помагат на другите. Планетата на Девата е МЕРКУРИЙ.

Зодия Везни – обичат красотата – хубавите дрехи, дружелюбни са и мразят грубостта, прекрасни творци и търсят хармония във всичко, много им е важно да не са скарани с някого. Планетата на Везни е ВЕНЕРА.

Зодия Скорпион – много силни емоции, но не ги показват навън, усещат кога някой ги лъже, разгадават чужди тайни, смели и силни са, стават за полицаи, тайни детективи. Планетата на Скорпиона на ПЛУТОН.

Зодия Стрелец – обичат животните, пътешествията, закачките и смеха, обичат да казват на другите какво да правят, прями в изказванията. Планетата на Стрелеца е ЮПИТЕР.

Зодия Козирог – тихи, но силни и готови да се справят с големи отговорности, търпеливи, дисциплинирани, амбициозни., обичат да командват. Планетата на Козирога е САТУРН.

Зодия Водолей – не обичат да ги командват, свободолюбиви, обичат да са навън и да гледат небето, обичат новите технологии – компютри, телефони и прочие. Планетата на Водолея е УРАН.

Зодия Риби – състрадателни, винаги готови да помогнат на човек в беда, меки по душа и често се оставят другите да ги командват, но като се усетят могат да те залеят като цунами. Дори да го прикриват са много добри по душа. Планетата на Рибите е НЕПТУН.

Добрите инициативи трябва да бъдат поощрявани и разгласявани затова искам да благодаря на Павлина Гегова и Стела Богданова, които са превърнали своето призвание в професия и са от учителите, които се опитват да направят света на децата шарен, забавен и много ползотворен. Тяхната идея да поканят астролог в училище открехна още една врата към познанието в света на учениците им и ги докосна до магията на звездното небе.

Автор: Валентина Радиева-Маренова