Голяма Задушница е

sveshtДнес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна – Месни заговезни, всички българи извършват помен в чест на мъртвите. Това е първата Голяма Задушница за годината. За помена се приготвя варено жито, българската традиция включва хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”.

На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя – Сирни заговезни. Във всички храмове на Българската православна църква и гробищните паркове се отслужват помени за покойниците.

На днешния ден се яде месо, откъдето идва името на празника, след което то е забранено. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени