Цените на горивата тръгнаха отново нагоре

benzinostanciqПовишаването на цената на горивата се дължи на повишаването на котировките на суровия петрол – за последния месец те са се повишили с около 16 процента, от около 57 долара до 68 долара. Нашите цени по бензино колонките са се повишили съответно с 5-6 процента за бензина и 5.9 за дизела, тоест нещо напълно нормално с оглед на повишаването на цената на суровия петрол.Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Той допълни, че цената на горивата в следващите месеци зависи много от това как ще тръгне цената на суровия петрол. По-скоро ще навлезем в един период, в който ще има спадове и повишавания, каза още експертът.

Светослав Бенчев коментира също така, че предвижда криза на пазара с горивата, ако от 1 април трябва да въведат новите касови бележки по бензиностанциите, които трябва да съдържат компоненти като например размера на ДДС, акциза и доставната цена. Той допълни, че най-вероятно на 1 април част от техните бензиностанции просто ще затворят, защото няма да имат възможност да изпълнят това изискване. Налагат се промени в софтуера както на бензиностанциите, така и в централите на нашите компании, за да може да предаваме въпросната доставна цена. До 1 април съм почти убеден, че няма да успеем да го направим. Светослав Бенчев се обърна с молба към Бойко Борисов да бъде направена среща и да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да бъде удължен с няколко месеца.

2 Отзиви

  1. Някой иска да блокира Държавата и да я дестабилизира икономически, а тези които я Управляват нехаят!!!
    Или, другия вариант е Държавата да е съучастник в престъпления срещу суверена!
    Който ви блещи простотии, и ви прави сравнения с Европа е в играта, която погубва Икономиката ни!

  2. Да не забравяме, че цената на тока е изцяло зависима от цената на горивата в страната, а не от промяната на котировките на петрола на пазара! След седмица, или две, а може и вдругиден котировките да се върнат на цена от 57 долара, но ценообразуването на тока не!