На 10 март е Сирни заговезни

sirnizagovezniНа 10-ти март /неделя/ е Сирни заговезни, празник на всеобщото опрощение. Той е  седем седмици преди Великден. На този ден се призовават хората да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. Българите на този ден казват: „простено – прости!”, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости”.

Обичаят  е хората да се маскират по Заговезни. Затова в  деня на прошката-10 март заповядайте с карнавални  костюми в залата на  читалище “Просвета 1888”гр.Поморие  в 18.00 часа за тазгодишния бал с маски. Маските  прогонват злите духове, които бродят между хората, затова карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.

В гр.Ахелой традиционно  се запалва ритуалният огън на Сирни заговезни.Тази година това ще стане на 10 март,  от 18,30 ч. в двора на ОУ “Христо Ботев”-Ахелой