Вие сте тук: Начало » Актуално » Какъв букет да подарим за 8-ми март

    Какъв букет да подарим за 8-ми март

    cvetnicaКакъв букет да подарим за 8-ми март, кое цвете какво послание носи? Ето какъв е езикът на цветята:

    Розата е сред най-често подаряваните цветя. В червено тя е символ на неосъзнатата красота, но се смята и за цветето на пламенната любов. Бялата роза пък се асоциира с чистотата, невинността и уважението. Розовият цвят е свързан със щастието, нежността и грацията. Жълта или оранжева роза се подарява в знак на приятелство, а бледо лилавата е символ на любовта от пръв поглед.

    Орхидеята е другата “класика в жанра”. Тя също е обяснение в любов и комплимент към красотата на получателката й. В китайската култура това цвете се свързва и с плодовитостта на жената и множеството деца в семейството. Подходящ подарък е както за любимата, така и за майката.

    Лалетата пък означават страст и пламенна любов, особено тези, обагрени в червено. Жълтите пък са символ на лъчезарността и светлината, доброто настроение и добротата. Пъстрите се смята, че правят комплимент за красивите очи на получателката, а в тъмни и наситени цветове лалетата означават слава и прослава.

    Макар у нас карамфилът да се смята най-вече за цвете за погребение, на езика на цветята той е символ на любовта. В червено говори за обожание, а в розово за незабравима любов. Белите карамфили са символ на невинността, чистата любов и късмета.

    Особено актуални за 8-ми март са пролетните цветя, с които посрещаме новия сезон. Хризантемите са цветята на щастието и доброто настроение, а маргаритите – на надеждата за бъдещето. Букет от нарциси означава уважение и висока оценка за получателя.  Зюмбюлите се свързват с дълготрайната и устойчива обич, здравата връзка и плодовитостта.

    Лилиите говорят за красота и в някои краища на света се свързват с образа на майката. Момината сълза е символ на сладостта, младежката любов и първите трепети. Пищните божури означават щастлив семеен живот. Ирисът е символ на добрите новини и е универсално цвете за приятели и познати.

    Когато се подарява букет, правилото гласи, че в него трябва да има нечетен брой цветя – 1, 3, 5, 7 и т.н. Ако цветята са повече от 12, числото трябва да се дели на 6. Не е подходящо да се подарява букет съдържащ 13 цвята.

    Смята се за напълно подходящо поднасянето на едно единствено цвете между мъж и жена, тъй като това е символ на “единствената” любов. По едно цвете обаче е подходящо мъжете да поднесат и на приятелки и колежки. За майките, бабите и лелите се спрете на трайни цветя.

    Ако готвите букет за любимата жена, избягвайте готовите и банални аранжировки с целофан и панделка. Вместо това се спрете на нестандартно изработен букет или поръчайте сами как да изглежда той.

    Горе