Вижте новооткритата мултисензорна стая за деца със СОП в Поморие (видео)

dsc04982В сградата на СУ „Иван Вазов” Поморие (начален етап на обучение) официално бе открита и осветена новата мултисензорна стая, предназначена за деца със специални образователни потребности (СОП). Стаята бе създадена като част от проект „И ние сме тук“, иницииран и реализиран от Ротари клуб – Поморие, със съдействието на Община Поморие. Новото помещение значително ще спомогне да се подобрят условията за равен достъп до образование и успешна социализация на деца с: аутизъм, синдром на Аспергер, нарушения в зрението, сензорни увреждания, интегративна дисфункция и хиперактивност с дефицит на вниманието, споделиха психолози. Проектът е иницииран, най-вече от четирима ротарианци – Петя Казакова, Огнян Граматиков, психолозите Нели Баева и Виктория Добрева.

20190307_175501След като бе осветена и прерязана лентата кметът Иван Алексиев заяви:„Изключително важно бе да имаме такава стая и съм особено щастлив, че тя вече е факт. Благодаря на Ротари клуб – Поморие,  защото успяха да защитят тази идея, така че заедно да я прегърнем и с помощта на СУ „Иван Вазов“  да я осъществим. По план „И ние сме тук“ трябва да приключи в края на месец май, но ще направим всичко възможно, проектът да продължи и през новата учебна година, за да може децата и техните родители да се чувстват добре и да знаят, че има къде да получат специално отношение и внимание“.

Стаята е предназначена за деца със СОП от 1 до 5 клас и ще бъде отворена от 9.00 до 13.00 часа, от понеделник до петък. Чрез сензорна стимулация, отговаряща на индивидуалните нужди на всеки потребител, най-малките ще имат възможността да изпитат различни сетивни преживявания, а специално разработени игри ще спомагат за развитието на фината моторика, артикулационния апарат и цялостното възприятие на децата за заобикалящата ги среда. В рамките на проекта, по предварително уточнена програма, ще се провеждат консултации с деца и родители от града и общината. Ще бъдат организирани срещи с местните социални работници и обучения на възпитателите, работещи с деца със СОП.

„Хората със сензорни дефицити усещат света по коренно различен начин. Ограниченията в слуха, зрението, осезанието, движенията, когнитивните способности, поведението, наличието на болка и други проблеми създават сериозни пречки пред тяхното пълноценно съществуване. Мултисензорната стимулация дава възможност за преодоляване на тези бариери“, сподели психологът Дияна Комнева.

Гост на откриването бе дистрикт гуверньорът на Ротари България Веселин Димитров и директори на  учебните заведения на територията на общината.

Вижте как изглежда новооткритата мултисензорна стая за деца със СОП и каква терапия ще се прилага!