Пари за транспорт в слабонаселените райони на Бургаско все още няма

В края на януари превозвачи алармираха, че има опасност да преустановят транспорта до слабонаселените райони в Бургаско, заради големите загуби, които генерират поради малкия  брой пътници и липсата на адекватна държавна субсидия. Проблемът в най-голяма степен засяга община Малко Търново, където оставането без транспортни връзки между селата –  общинския и областния център би задълбочило проблема с  обезлюдяването на района. За съжаление,  въпреки срещите на местно и национално ниво и поетите ангажименти,  решение на казуса все още няма, увеличение на субсидиите също. Транспортната фирма продължава да обслужва направленията за собствена сметка, загубите продължават да се трупат и когато станат твърде големи,  ще бъде принудена да спре.

„До този момент не сме получили никакви средства. Доколкото знаем компенсациите са разпределени към общините, като в тях отново са предвидени 8 стотинки на километър. Предлагам да държавните институции да отделят същите средства за транспортните разходи на ведомствата си и сами  да се убедят докъде биха им стигнали”, коментира управителят на „М-Бус” Румен Христов.

Той е убеден, че в момента се работи по промяна в наредбата, която регламентира компенсациите за автобусните превози, но това, което го притеснява, е темпото.

„Ако  загубим цяла година с оправданието, че е необходимо технологично време на администрацията да се подготви и да заработи по нови правила, ще се стигне до катастрофа и хората ще останат без транспорт”, добавя Христов.

Той обръща внимание, че промяна е нужна и в Наредба № 14 от 2003г., според която слабонаселени райони са само високопланинските и граничните.

„Крайно време е законотворецът да проумее, че проблемът с обезлюдяването е повсеместен и демографската картина не е същата както преди 16 години. В страната има огромни обезлюдяващи се райони и транспортът в тях трябва да бъде обезпечен”, категорични са от транспортния бранш. В момента от там не знаят какво се случва и как ще продължат работата си в тези райони.

1 коментар

  1. „Крайно време е законотворецът да проумее, че проблемът…"
    Бих го казал иначе …
    Крайно време е суверена да проумее, че Законотворчеството зависи от него, а не от продажни депутати, които дори не носят отговорност за "проблемен Закон"! Но, пък неплащането на данъци за гражданите е престъпление, но пък укриването на доходи от депутати, и министри е "най-обикновенна заменка", и са свети води ненапити!
    Няма проблем с демографията, господине!
    Има проблем с Управлението, което е причина за миграцията, и застаряването на населението, а не с това, че измираме повече. Ако суверена не проумее разликата, то имаме неразрешим проблем.