“Neoдачници” е големият победител на Икарите, Стефан Цанев с отличие за цялостен принос

stefan-canevНай-добър спектакъл за изминалата година е “Neoдачници” на Народния театър “Иван Вазов”. На 45-тите награди Икар, раздавани от Съюза на артистите, спектакълът донесе и отличието за режисура на Иван Пантелеев. Наградата за водеща мъжка роля отиде при Боян Арсов за превъплъщението му в Сехизмундо в постановката “Животът е сън” на Дина Маркова. Тя беше отличена за дебют за интерпретацията си на текста на Педро Калдерон Де ла Барка, играна в Театър Зонг и Центъра за култура и дебат “Червената къща”.

За главна женска роля Икар 2019 получи Ива Тодорова за “Приятно ми е, Ива” в Театър 199.Наградите за поддържащи роли получиха Весела Бабинова, която е поп-фолк певица в „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми” в столичния Малък градски театър “Зад канала”, и Йордан Ръсин за Глигор в „Нова Библия” по Йордан Радичков в Театрална работилница „Сфумато”.

Отличието за чест и достойноство отиде при актьорът от Варненския театър Михаил Мутафов, а за цялостен принос към българския театър беше награден Стефан Цанев. Певицата Лили Иванова беше отличена за приноса й към изкуството и културата.