Грип препълни болниците

gripГрип препълни болниците, алармираха лекари. Бум на заразата, която се причинява от рино и аденовируси има в цялата страна, показват данните на регионалните здравни инспекции. Наблюдава се една опашка от вирусни инфекции, които ангажират ушите, носа и гърлото.

Кои са групите пациенти, които най-често се засягат – това са децата, две-тригодишните и възрастните пациенти с хронични заболявания от страна на дихателната система, сърдечно-съдовата система. Това каза проф. Спиридон Тодоров, началник на Клиника по Уши, нос, гърбо в Университетската многопрофилна болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, цитиран от Кросс

Симптомите на вирусните инфекции са всеизвестни. Най-често това са висока температура, обща отпадналост, мускулни болки, ставни болки. В нашата област те са свързани най-вече с болка в гърлото, болка в ушите, намаление на слуха, както и запушване на носа, секреция от носа. Трябва много внимателно да се преценява каква е степента на увреждане на слуховия анализатор, тъй като това може да доведе до трайно намаление на слуха. По думите на инфекционисти заразата мъчи не по-малко от седем дни дори, ако се приемат антибиотици против евентуални бактериални инфекции и развиване на бактериална пневмония. Най-много са болните в София, Бургас, Варна и Сливен. Нарастват случаите, регистрирани и в останалите РЗИ-та в страната.