Европейската комисия приветства окончателното приемане на новата Европейската информационна система за съдимост за осъждани граждани на трети държави

Съветът одобри окончателно предложението на Комисията за създаване на Европейска информационна система за съдимост за осъждани граждани на трети държави. Тази централна система има за цел да се подобри обменът на информация от регистрите за съдимост относно осъжданите граждани на държави извън ЕС и лица без гражданство чрез съществуващата Европейска информационна система за съдимост (ECRIS).

Основни характеристики на ECRIS TCN:

  • Базата данни ще бъде достъпна онлайн и органите ще могат лесно да търсят чрез механизъм на принципа наличие/липса на съвпадение – при съвпадение ще се посочват държавите членки, от които може да бъде получена пълна информация от регистрите за съдимост за дадено лице.
  • Системата ще съдържа само данни за самоличност, включително пръстови отпечатъци и портретни снимки, когато има такива.
  • Системата ще се управлява от eu-LISA – агенцията на ЕС, която отговаря за управлението на широкомащабните информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие.
  • Освен при наказателни производства системата може да се използва и за други позволени цели, например при проверка на лица, които ще работят с деца, или при издаване на разрешителни, например за огнестрелно оръжие.

Тъй като новите правила вече са приети от Европейския парламент, те ще влязат в сила във всички държави от ЕС след публикуването им в Официален вестник през следващите седмици.

В момента се водят разговори и по допълнително законодателство, предложено от Комисията. То ще даде възможност за проверки в базата данни ECRIS-TCN при разглеждане на заявления за разрешение за пътуване до ЕС (чрез системата ETIAS), при разглеждане на заявления за визи (чрезВизовата информационна система) или при разследване на използването на фалшива самоличност.