Проф. Николай Янев удостоен с Доктор Хонорис Кауза в Университета на Екстремадура, Испания (видео и снимки)

yanevПочетният гражданин на Поморие проф. дмн Николай Янев бе избран за Доктор Хонорис Кауза в Университета на Екстремадура, Испания. Събитието се състоя на 4 април в Актовата зала на Университета, ръководена от ректора на УЕ в присъствието на официални правителствени гости.

Проф. Янев бе отличен за своите изследвания, съсредоточени в областта на математиката, по-специално върху теорията на вероятностите и математическата статистика. Той е автор на няколко книги по теория на разклоняващи се стохастични процеси, които се явяват математически модели на редица важни природни феномени като ядрени процеси, клетъчна пролиферация, динамика на популации от различни организми , разпространение на космическите лъчи в атмосферата, пренасяне на информация в компютърни системи, финансови процеси и редица други. Янев е научен ръководител на важна група математици, които е инициирал и обучил в изследователски задачи. Връзката му с УЕ започва след покана от изследователската група през 2002 г. Освен значимата титла, заедно с още петима професори, той получи Книга на науката и мъдростта, пръстен и бели ръкавици.

При представянето му се говори много за родния град Поморие. Водещият професор Мануел Молина също е идвал многократно като участник и член на Програмния комитет на международните математически конференции, които се  провеждат регулярно в Поморие.  Бе отбелязана древната история и модерното развитие на града, очарованието на морето и специално “Сърф клуб Поморие, където някои от участниците в международните конференции по математика са получили първите си изяви като сърфисти под ръководството на “най-добрият сърфист сред математиците и най-добрият математик сред сърфистите”.

На официалната церемония присъства и неговият именит съгражданин проф. Георги Янев, долетял от Тексас. Проф. Николай Янев бе първи научен ръководител и ментор на проф. Георги Янев.

„За мен винаги и навсякъде е било удоволствие и гордост да изтъквам красотата на нашия град, който от година на година става все по-хубав“, каза проф. д.м.н. Николай Янев.

Снимки: личен архив на проф. Георги Янев