Катедралата “Нотр дам” изгоря

notrdamЦялата дървена вътрешност на катедралата “Нотр дам” изгоря.Според информация на AFP, пожарът може да е свързан с протичащата в Нотр Дам реконструкция.

Пламъците са се разразили около 16,50 ч. по Гринуич. 400 пожарникари и в момента се борят с пламъците, но неуспешно. Пожарникарите се опитват да спасят предметите на изкуството и други ценности, които се намират в катедралата.

Покривът на катедралата “Нотр Дам” в Париж се срина напълно, съобщава РИА Новости от мястото на събитието.  По-рано очевидци съобщиха, че кулата на прочутата катедрала е паднала, а телевизионният канал BFM съобщи, че носещата конструкция на сградата е обхваната от пламъци.

Катедралата е един от туристическите обекти, които са най-посещавани във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Първият камък на катедралата Нотр Дам (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII, припомня Ройтерс. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век. Доминиращи в катедралата са две кули с камбани, построени през 13-и век. Най-голямата камбана е наречена Еманюел.

Над катедралата се издигаше и кула с формата на стрела, рухнала по време на пожара. Тя беше висока 93 метра, допълват френски издания.

До двете кули с камбаните пък се стига по 387 стъпала, откъдето туристите могат да виждат града, припомня Ройтерс.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар. Прекрасни розети от 13 век красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците.

В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14 век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV.

След дълъг брачен период без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

В западната част на „Парижката Света Богородица” се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.

„Парижката Света Богородица” има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.

Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица”.