Вие сте тук: Начало » Актуално » Установено нарушение при насипване на земни маси върху скалите на природна забележителност

  Установено нарушение при насипване на земни маси върху скалите на природна забележителност

  dsc_0697_20190415_163349371РИОСВ – Бургас извърши проверка по постъпил сигнал за насипване на земни маси върху скалите в местността „Аклади“ в град Черноморец, община Созопол. Установено беше, че са засегнати скали от природна забележителност „Нос Червенка“.

  Насипването на скално-земни маси е извършено в частен имот 81178.5.48 по кадастралната карта на град Черноморец. С одобряването на ПУП за имота от изток от него е обособен обслужващ път, който служи и като граница между имота и защитената територия.

  По информация на Община Созопол има издаден протокол за откриване на строителна линия за трасе на водопоровод обслужващ частния имот, като това трасе преминава в сервитута на общинския път. При изграждане на водопровода поради близостта с крайбрежните скали и денивелацията част от земните маси са навлезли в защитената територия.

  За установеното нарушение възложителят на инвестиционното предложение ще бъде поканен за съставяне на акт за административно нарушение по реда на Закона за защитените територии.

  Нарушителят засипал скалите ще бъде глобен с от 500 до 5000 лева, уточниха от екоинспекцията. Тепърва ще се установява дали има увредени фиорди. Проверка извърши и комисия от община Созопол, която е установила, че прокарването на трасето на водопровода, неправомерно е преминало през скалите.

  Вчера комисия от общината извърши проверка на място. Протоколът от комисията още не съм го получил, но това, което комисията констатира и което предприе действия спрямо обекта веднага, днес е поръчано на частната фирма „Геос”, която замерва местата в землището на Черноморец, да дойде да трасира пътя, да трасира и пътя на водопровода. Това каза във включване в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” кметът на Черноморец Добри Добрев. Ще бъде задължена фирмата, всичко което е извън трасето на улицата, да бъде изгребано, изчистено и възстановено, добави той.

  Опасенията на местните са, че проекта за пътя, който явно общината има, ще мине върху дължината на целите скали и на целия залив, на който се намираме в момента. Ние не сме съгласни инвеститора да му бъде налагана само административна мярка, ние искаме това да се възстановят скалите в първоначалния вид и общината да изготви нов проект, който да запази скалите и същевременно да има свободен достъп на хората до скалите и до морето. Това каза от своя страна Яна Николова от сдружение „Просперитет за нашия град”.

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе