Кметът на Поморие оттегли докладната си за дарение от 5 000 евро за катедрала „Нотр Дам дьо Пари“

obsНа днешното извънредно заседание на Общински съвет Поморие, което беше свикано за разглеждане на единствена точка – предложение за дарение на 5 000 евро за парижката катедрала „Нотр Дам дьо Пари”, присъстваха 14 общински съветници, от общо 21. Всеки един от тях имаше възможността да изрази личната си позиция. Чуха се доводи както в подкрепа, така и против предложението на кмета за дарение на финансови средства за възстановяване на „Парижката Света Богородица”.  

Обединени от мнението, че каузата е безспорно благородна и значима, но дарението е много личен акт, съветниците застанаха зад идеята да призоват съгражданите си всеки да направи своя избор и преценка, колко лични средства може и иска да дари. За тази цел да бъде разкрита специална дарителска сметка, предложиха съветниците.

В тази връзка кметът Иван Алексиев заяви, че не е очаквал тези конфронтации, които вместо да обединяват – разделят както съветниците, така и поморийци. Поради тази причина и съобразявайки се с позицията на присъстващите общински съветници, че дарението трябва да остане индивидуален акт на съпричастност, кметът Иван Алексиев оттегли докладната си, съобщават от пресцентъра на Община Поморие .

„Оценям мнението на всеки един и в случая не искам да поставям присъстващите в неудобната ситуация да избират за или против предложението ми. Аз реагирах в чисто човешки и личен план. Не съм изхождал от нищо друго, а единствено от това да покажем съпричастност към възстановяването на една част от историята на Европа и света. В личен план аз ще направя дарение от собствени средства и се надявам примерът ми да бъде последван. Защото Поморие е град с вековна духовна история, а поморийци са духовно богати хора”, каза кметът Иван Алексиев.