“Криворазбраната цивилизация” на поморийска сцена

origНа 10 май 2019 г., от 19.00 ч. в Читалище „Просвета“ – Поморие ще бъде представен мюзикълът “Криворазбраната цивилизация”.

Новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” е по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, търновския театър за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант.

Над сценария и режисурата работи Борис Дюлгеров, художник е Лидия Къркеланова, диригент – постановчик – Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В ролята на Анка влиза едно от най-новите лица на МДТ „Константин Кисимов“ – Полина Петкова.
“Музиката на Дечо Таралежков е писана специално за телевизионния мюзикъл през 70-те години и от тогава, вече близо 50 години, никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев. Той изказа специална благодарност към съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал за спектакъла на МДТ.

Васил Вълчев подчерта, че великотърновският театър е единственият, който представя класическия текст на Добри Войников по музиката на Таралежков. „Всеки един от героите е ясно и много колоритно охарактеризиран със своя музикална тема, която в повечето случаи е направена на фолклорна основа. След това е разработена по време на целия спектакъл, като са използвани и различни по-модерни европейски танци и ритми“, посочи Васил Вълчев

Билети се продават в канцеларията на читалището.