Парламентът реши как ще се изчисляват пенсиите

pensionerДо началото на 2023-та година новите пенсионери ще имат право на избор по коя формула да се изчислява пенсията им – по старата или по влязлата в сила от началото на тази година. Това реши Народното събрание, като прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване.

Поправките бяха приети с консенсус, като за тях гласуваха 102-ма депутати. Според текстовете хората, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила, ще попълват специален раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще посочват това свое желание, а Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по двата варианта и ще отпуска по-благоприятния за човека размер.

За тези, които вече са подали заявления за пенсиониране от началото на тази година, ще има възможност да изберат изчисляване по старата формула в срок от 6 месеца след влизането в сила на поправките.

„Предложението, което правим с колегите и законопроектът, който е предложен на вашето внимание, на практика тушира напрежението, което беше създадено след Нова година във връзка с новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент, при който начин влизаха единствено и само годините след 1 януари 2001 г. до датата на пенсиониране. Така че, на практика никой няма да бъде ощетен. При изчисляването на размера на пенсията всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размерът на пенсията”, заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов преди гласуването на промените.