Цветница е

cvetnicaЦветница се празнува в неделя след Лазаров ден и е един от най-обичаните, пъстри и весели празници през пролетта, както и празник на всички, които носят име на цвете. По традиция всяка година Цветница се пада една седмица преди Великден. Празникът се отбелязва както от православната църква, така и от католици и протестанти.

Възкресил в събота Лазар, Христос влиза в Йерусалим, възседнал магаре, а хората го посрещат с палмови клонки, които постилат на земята пред краката му и с радостни възгласи „Осанна“. На този ден в Българската Православна църква се отслужва молитва и се освещават върбови клонки, които заменят палмовите клонки (оттам идва и другото наименование на Цветница – Връбница). На самия празник след тържествената Литургия, свещениците ги раздават на вярващите. Освещаването се извършва на нощно бдение в събота вечер. Християните ги отнасят в дома си за здраве на здравите и за излекуване на болните. Вярва се, че осветената върба пази от зло и затова се поставя върху домашната икона, а на входната врата се окача върбово венче, които стоят до следващата година.

Народът нарича Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Момите, лазарували предния ден, се събират на реката (кладенеца или чешмата), като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб, който прилича на човешка фигура (затова и се наричат “кукла”) и изпълняват обичая “кумичене”. Парчета от хляба и венчетата се нареждат върху дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” – вярва се, че тя ще се омъжи първа и повежда моминското хоро към своята къща. Момите “говеят”, т.е. мълчат пред кумицата до Великден, когато отиват с червени яйца в нейния дом.

Празничната трапеза на Цветница: Въпреки, че е пост, православната църква позволява на този ден да се поднесе риба на празничната трапеза.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения и дървета: Иглика, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невен(а), Цветан(а), Цено, Цветелина, Ясен, Явор, Петуния, Ралица и други.