Лили Иванова днес празнува рожден ден

lili_ivanovaНа 24 април примата на българската музика Лили Иванова празнува своя рожден ден, тя става на 80.

Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна и по-късно започва работа като медицинска сестра. През 1961 г. е одобрена за прослушване в “Концертна дирекция” в София, която организира първото задгранично турне заедно с Емил Димитров, Ирина Чмихова и Мария Косева в Румъния. През 1963 г. тя участва в програмата на хотел “Амбасадор” и театър “Танасе” в Букурещ. Блестящото ѝ представяне е отразено в четири директни предавания по румънската държавна телевизия.

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата песен на Лили е “Витоша” по музика и текст на Михаил Манолов.

Първия си концерт в България пък изнася през 1964 г. в зала “Универсиада” заедно с Джейн Сверт и рок група “Северните тигри”, а първата награда, която печели, е “Златен ключ” през 1966 г. в Братислава.

Днес Лили Иванова има зад гърба си хиляди концерти, стотици песни, десетки албуми и медийни изяви. Наричана “Примата на българската поп музика”, Лили е една от най-обичаните певици в България в продължение на десетилетия.

“За мен е важно да оставя нещо след себе си. Много е важно обаче какво – къщата ще се срути, само изкуството е вечно. Аз нямам какво да оставя, освен творчеството си”, заяви примата на българската музика пред btv.
Магия на сцената

Всеки път на своите концерти Лили Иванова разплаква публиката си.

“Тя знае какво иска, как да го постигне и че то е възможно и затова се случва”, коментират от екипа на певицата.

През октомври миналата година Лили Иванова остави без дъх феновете си по време на концертите си в зала 1 на НДК, с които завърши националното турне “За пълноценни мигове с музиката”.

Всеки път, когато се качи на сцената, певицата доказва, че е неуморима и за таланта няма възраст.

Сега Лили пак е на турне. В момента тя обикаля страната с музикантите си, а следващият ѝ концерт е на 8 май в Шумен. След това предстоят още 6 дати. Обиколката на Лили ще приключи с два концерта в София в началото на декември.
На 80 с черна къса рокля и високи токчета

Освен с изумителния си талант, през годините Лили Иванова винаги е впечатлявала с начина, по който изглежда. Тя никога не изневерява на стила си, а по време на своите концерти събува високите обувки само когато хуква да тича сред феновете си в публиката.