Традиции на Разпети петък

hristosСтотици миряни ще спазят християнската традиция на Разпети петък.

В центъра на храмовете се изнеся св. Плащаница, поднасят се цветя пред символичния гроб на Иисус Христос, а вярващите си припомнят  и съпреживяват Христовите страдания.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църквата обаче счита тези тълкувания за неправилни. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяват преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, дарено Спасителят. После хората отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го поставят над иконите, за да напомня очакването на великия ден.