Вие сте тук: Начало » Актуално » Отбелязваме Международния ден на труда

    Отбелязваме Международния ден на труда

    1mayНа 1 май отбелязваме Международният ден на труда.

    Началото на отбелязването му се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

    На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни. През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

    През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава “всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е “задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.”

    В България първият опит за честване на Първи май е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г. От 1945 г. комунистическата власт започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. След края на комунистическия режим в България през 1989 г. 1 май продължава да е официален и неработен ден.

    Днес двата големи български синдиката ще отбележат празника на труда с различни прояви в София и други градове на страната

    Горе