Вие сте тук: Начало » Актуално » Масово отравяне на пчели в Бургаско

  Масово отравяне на пчели в Бургаско

  medМасово отравяне на пчели в Бургаско. Пчелари се оплакват, че кошерите им измират и подозират арендаторите на земеделски земи. Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди, които тровят насекомите. По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди, но единици са стопаните, които декларират загуби, съобщава Нова тв.

  „Не съм получавал никаква информация от арендаторите, че ще бъде пръскано. Предупреждение трябва да се извърши 72 ч. преди това, може и чрез e-mail или СМС. Това не се случи”, заяви пчеларят Юмер Халил. По думите му нерегламентираните действия се дължат на факта, че според чл. 4 алинея 3 не се разрешава пръскане на площи с наличие на цвят, а часовия диапазон важи само за култури без наличие на цвят.

  „Като се пръска и пчелите не се връщат в кошерите”, каза вуйчо му – Халил Халил.

  Пчеларят Динко съобщи, че преди 1 месец пшеницата и ечемикът  са били пръскани с вертолет. „Той напръска и цъфтящата наоколо растителност. След 3 дена пчелите започнаха да умират”, уточни Динко.

  Пчеларите искат видеоклиповете на пръскането, публикувани от Юмер, да се приемат като абсолютно доказателство за нарушение – при констатиране на такова да бъдат спрени субсидиите,  да бъдат наложени санкции и да се конфискуват машините, с които е пръскано.

  „Ние продаваме мед на безценица. Държавата не ни стимулира по никакъв начин – тя стимулира арендатори, които искат да унищожат пчелите. Моля ви се – спрете се !”, каза пчеларят.

   

  Горе