Показаха каква ще е бюлетината за евроизборите и как ще се гласува

izbori1Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образеца на бюлетината за предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май. В нея са вписани общо 27 политически партии, коалиции и независими кандидати, а съгласно промените в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината фигурира и квадратче „не подкрепям никого“.

От ЦИК напомнят, че бюлетината задължително трябва да бъде попълвана от гласоподавателите единствено с химикал със син цвят.

Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите решиха да бъдат отбелязани с трицифрени числа, като към всяка цифра се прибавя 100.

Сгъването на бюлетината ще се прави по хоризонтала като остава открит номерът, за да може да бъде отделен. След като избирателят гласува, излиза от тъмната стаичка със сгъната бюлетина, дава я на член на СИК, който поставя печат на гърба й. След това избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия. Бюлетината има защити от фалшификации, каза Александър Андреев, но не даде подробности какви са те.

Днес ЦИК определи и способа за опаковането на изборните книжа и материали, съобщи Андреев. Това е съществена част от методическите указания към РИК и СИК, подчерта той. Навсякъде в страната вече са назначени секционните и районните избирателни комисии. ЦИК се е намесила след две жалби за състава на СИК, като е осигурила представителност на парламентарно представените партии.

Александър Андреев от ЦИК отрече до комисията да е достигала информация за проблем със софтуера на машините за гласуване, които ще бъдат използвани на евровота и увери, че те ще бъдат щателно тествани.

„На машините софтуерът ще бъда качен към 15 май и до доставката на 25 май е срокът, в който трябва да бъдат сертифицирани, заедно със софтуера. Тестването ще бъда извършено от специалисти, които могат да го извършат и да одитират машините“, допълни още Андреев.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и БАН дори са заявили готовност да подпомогнат чрез експерти в ЦИК при осъществяването на машинното гласуване.

За местните избори наесен пък съществува вероятност страната ни да закупи машините за гласуване, а не да ги наема.

За предстоящите евроизбори вече има подадени заявления от 3 сдружения с нестопанска цел, които искат да бъдат наблюдатели.

„Жалби в ЦИК към момента са постъпили 22 броя и 8 сигнала. От тези жалби 2 са висящи във ВАС, във връзка с решения на ЦИК“, съобщи Андреев, цитиран от Кросс.

Той обърна внимание и на някои от важните срокове до деня на изборите.

На 30 април изтече срокът за подаване на заявления за откриване на секции за гласуване извън страната. Такива секции могат да се откриват извън дипломатическите и консулски представителства след подадени поне 60 заявления. Към момента са постъпили 8671 заявления, от които през страницата на ЦИК – 8327, а през МВнР – 344. Неуспешно подадените или с грешки заявления са 745, но това не е окончателната бройка, защото проверката на заявленията продължава до утре, 3 май, включително.

До 4 май ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата извън страната, където ще може да се гласува за европарламент. Андреев изрази надежда още утре да се вземе такова решение.

Консултации за членовете на СИК извън страната трябва да се проведат до 9 май.

До 11 май могат да бъдат подавани заявления за гласуване на друго място. Такова удостоверение могат да поискат членовете на СИК, ЦИК, наблюдателите на изборите и кандидатите. Подаването на заявление за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес, става в общинските администрации до 11 май, по настоящ адрес, добави Андреев.

До 11 май избирателите с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна кутия като към искането се прилага решение на НЕЛК или на ТЕЛК. Заявлението може да се подаде писмено или по електронен път на страницата на общината. Ако в населеното място има вече секция с подвижна изборна кутия, хората с увреждания могат да поискат да се включат в списъка пет дни преди изборите.