Вие сте тук: Начало » Актуално » Патриарх Неофит се срещна с папа Франциск

  Патриарх Неофит се срещна с папа Франциск

  papa-i-patriarhВ Синодалната палата се състоя среща между Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му, съобщиха от Българската патриаршия.

  “От името на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с “Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през девети и десети век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели”, е казал в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит.

  Той е изтъкнал още, че “глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е “без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения”.

  Папа Франциск е споделил в обръщението си: “В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана “Томина неделя”. Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: “Господ мой и Бог мой!” (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна”.

  Папа Франциск е благодарил за оказания му прием и е уверил, че ще носи в сърцето си спомена за тази братска среща с патриарх Неофит и Светия синод.

  В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанскиятмитрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод.

  papa-i-prezidentПреди срещата с патриарх Неофит, папа Франциск бе тържествено посрещнат от президента Румен Радев и гвардейска част. Папата и държавният глава се отправиха към централния вход на президентството под звуците на гвардейския духов оркестър.

  Церемонията започна с отдаване на почит на знамената на България и Ватикана и изпълнение на химните на двете държави. Площад “Александър Буров” пред президентството събра десетки поклонници и гости, дошли да видят Негово Светейшество Папа Франциск. Папата беше очакван на “Дондуков” 2 и от министрите на външните работи, туризма и труда – Екатерина Захариева, Николина Ангелова, и Бисер Петков. Папата лично отправи поздрав към министрите и размени сърдечни поздрави с митрополит Антоний.

  “Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност”, каза папа Франциск в посланието си, произнесено заедно с посланието на президента Румен Радев на площад “Атанас Буров” пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

  Папата поздрави с “Христос възкресе” на български. “Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт”, заяви Светият отец.

  След това държавният глава и Папа Франциск се оттеглиха на среща на четири очи в Гербова зала на президентската институция, а гвардейсската част се оттегли с марш от площада.

  Там бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

  Сред официалните гости на събитието бяха още президентът Плевнениев, лидерът на социалистите Корнелия Нинова, омбудсманът Мая Манолова, Пламен Орешарски и Красимир Велчев, Веселин Марешки.

  Пред президентството присъстваха и представители от свитата на папата.

   

  Горе