Вие сте тук: Начало » Актуално » Свети великомъченик Георги Победоносец

  Свети великомъченик Георги Победоносец

  sveti_georgiСвети Георги, този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос. Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: “По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз – да понасям мъченията.” Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.

  6-ти май  е Ден на храбростта  и празник  на Българската армия. Прави се традиционен военен парад и тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини.

  Гергьовден се почита от българския народ и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. 6-ти май е денят на Свети Георги – покровител на овчарите и стадата. Заедно с Великден той се смята за най-големия пролетен празник. Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

  sv-georgi-statuqНа 6-ти май, Гергьовден  поморийци празнуват празника на града. Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл ще поздравят всички празнуващи с празничен Гергьовденски концерт на откритата сцена до манастир „Свети Георги”.

  Бронзова статуя на Свети Георги в Поморие, с височина 4.20 метра и с тежест 3 тона и половина  се извисява в близост до манастир „Свети Георги”, който има храмов празник днес и за чиято лековита вода се носят предания от векове.

  Честит имен ден и на всички именици – Георги, Гергана, Гинка, Галя, Галин, Ганка, Ганчо  и техните производни !

  Горе