Ето как Поморие отбеляза празника на своя покровител – Свети Георги Победоносец (видео)

Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, гр. Гоце Делчев веселиха всички присъстващи на празника

Има градове, в които по особен, неповторим начин съжителстват минало и настояще. В уникалното си битие Поморие е пример за това как паметниците от древността не са просто исторически забележителности, а послания и критерии, с които поколенията винаги са съизмервали усилията си, осмисляйки днешния и утрешния си ден.

Отново отпразнувахме Гергьовден с радост и надежди за по-добро. Пожелахме си дълголетие и берекет и знаем, че ще е така, защото за нас, поморийци, Гергьовден винаги е бил Празник на вярата за мирни и спорни дни, за щастие и успехи.

Празничната програма започна в Манастир „Свети Георги“, където в присъствието на официалните гости беше отслужена тържествена литургия от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий.

59376052_2334606040196475_2538570635395727360_n

След това официалната част от програмата продължи на откритата сцена на читалище “Светлина 1939”, където Агатополският епископ Йеротей отправи благослов.

Кметът Иван Алексиев:“Благодаря на вас, моите съграждани, за търпението, подкрепата и усилията, които полагаме всички заедно през годините, за да направим нашия град едно още по-добро място за живеене, по-прекрасен дом за нас, нашите родители и за нашите деца. Нека Св. Георги бди над нас и ни дава сили и увереност да вървим заедно по пътя на успеха”.

Народният представител Ивелина Василева: “Поморие е прекрасен град, все повече се развива, става все по-привлекателен за гостите, все по-уютен и красив и обичан от гражданите. Ние се гордеем с Поморие, с неговата богата история, с традициите, с културата, които вие съхранявате и предавате на деца и внуци, но най-голямото богатство са хората….”

Зам. областният управител проф. Севдалина Турманова: “Благодаря на г-н Алексиев, на неговия екип и на всички вас, скъпи поморийци за енергията, за труда, за съвместната работа заедно да изглежда Поморие в днешния ден с днешния облик – модерен, съвременен, уютен, съчетал едновременно богати природни дадености с древни култури и гордият дух и щедрите сърца на всички вас…”

След тях поздравления отправиха представителите на побратимените градове.

Г-жа Георгия Токали – зам. кмет на община Волос (Гърция) с ресор Неа Анхиало:”Всяка година, което виждам аз, Поморие се развива, непрекъснато изменя своя облик.”

Сабахатин Вардар – кмет на гр. Енидже, Турция: “Нашите добри взаимоотношения и занапред ще продължават с моя колега г-н Алексиев, с който започнахме проекта. Това ще допринесе за по-добри отношения на двете общини”.

Юзрем Кускун и Нуртен Янтар – общ. съветници на гр. Сюлейман паша, община Текирдаг (Турция)

Миклош Керекеш, кмет на град Аяк (Унгария): “Поморие се намира на много добро място с много добри жители и с много добър кмет. Доказателство за това е точно тези международни отношения. Всяка година тука празнуват заедно от България, Турция, Гърция, Русия и от Унгария. Желая ви от сърце Св. Георги да ви покровителства!

Сергей Мицкун, представител на администрацията в гр. Троицк (Русия)

Председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов връчи два плакета “Почетен гражданин на Поморие” на Елена Мурджева, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея” и на Александър Чухлев, син на Маргарита Гюрова, дългогодишен деятел в сферата на културата, удостоена със званието посмъртно.

След официалната част популярната народна певица Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, гр. Гоце Делчев веселиха всички граждани и гости. Вижте част от изпълненията!