Облачно над Черноморието

vremeНад Черноморието ще има значителна облачност, сочи прогнозаа на НИМХ. На места в южната част ще превали дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури на въздуха са между 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В цялата страна ще е облачно, ветровито. В 18 области е в сила жълт код за опасно силни пориви на вятъра.Студеният арктически въздух, обхванал голяма част от континента, постепенно ще се оттегли в следващите 24 часа. В сряда сутринта все още ще е студено, но без валежи, до слънчево време. Въпреки това утре сутринта в котловините на западна България ще има условия за образуване на слани.

След кратко стабилизиране на времето в сряда и четвъртък, до края на седмицата очакваме още валежи, придружени от гръмотевична активност. Дневните температури обаче ще се върнат към своите нормални пролетни стойности – над 20 градуса. Навлизането на студен въздух от север и преминаването на студен атмосферен фронт в Югоизточна Европа рязко понижиха температурите в много части на Европа. Нова снежна покривка над половин метър се образува в Алпите. Сняг падна и в Румъния, Сърбия, Хърватия и у нас в планините на Западна България. Рязкото застудяване причини градушки по целия Балкански полуостров. По линията на студения фронт в Югоизточна Европа бяха регистрирани на 45 000 светкавици за последните 24 часа.