Почитаме Светите братя Кирил и Методий

kiril-i-metodiyНа 11 май църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май. От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава, вече се чества на 24 май.

От 2006 година  11 май официално се чества у нас  като Ден на библиотекаря.

На 11 май Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” празнува своя патронен празник и цялата библиотечна гилдия се присъединява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина -библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните образци на литературната ни съкровищница. В националната, научните, обществените, училищни, университетски и специални библиотеки сега у нас работят 7270 специалисти.
Днес славянската азбука вече е една от азбуките, на които Европейският съюз пише своята съвременна и бъдеща история. Мисията на библиотекаря е да запази това наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност.