Вие сте тук: Начало » Актуално » Обжалват 25-годишна присъда за убийство на млада жена

  Обжалват 25-годишна присъда за убийство на млада жена

  syd1Апелативен съд – Бургас обяви за решаване делото за смъртта на 20- годишната Ивета Т. от гр. Айтос, зверски пребита от бащата на детето си.

  Теньо Е. от гр. Айтос бе осъден на 25 години затвор, след като на първа инстанция бе признат за виновен в това, че на 16.06.2018 год. около 19.30-20.00 ч. в гр. Айтос, област Бургаска, в дом на ул. „Хаджи Димитър“ № 12, ет.1, умишлено умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост жената, с която живеел на семейни начала. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

  Първоинстанционният съд е наложил доживотен затвор при първоначален строг режим за 28-годишния Теньо Е., като наказанието е заменено с лишаване от свобода в размер на 25 години, поради факта, че подсъдимият е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

  Мъжът е осъден да заплати на сина си А. Т., роден през 2015г., обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева и на майката на убитата Ивета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева.

  В съдебното заседание днес съдът остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи – съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице основанията за тях, тъй като експертите са дали отговори на всички въпроси свързани с причината за смъртта на Ивета Т. и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия.

  Служебния защитник на Теньо Е. поиска съдът да постанови нова присъда като промени квалификацията на обвинението в по-лека и разви тезата за причинена смърт по непредпазливост, вследствие на тежка телесна повреда. Защитата пледира и за намаляване на присъдените обезщетения за причинените неимуществени и имуществени вреди.

  Прокурорът от Апелативна прокуратура и особеният представител на малолетното дете на починалата намират обжалваната присъда за обоснована и законосъобразна и настояха тя да бъде потвърдена.

  „Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт и то продължително време“, подчерта държавният обвинител. Той определи подсъдимия като „свирепа личност“ и посочи, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз от Теньо Е. Причината за смъртта й е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта й и се е отнесъл с безразличие“, подчерта прокурорът и допълни, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление.

  Апелативен съд – Бургас счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законовия срок.

  Горе