Вие сте тук: Начало » Актуално » МЦ „Оксиком“ предлага лечение по НЗОК на коварни очни заболявания

  МЦ „Оксиком“ предлага лечение по НЗОК на коварни очни заболявания

  oxycomСкъпоструващият  медикамент  „Eylea“, който се използва при лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, от днес вече ще е в пъти по-достъпен за храта от Буургас.  Доскоро приложението му бе финансово непосилно за голяма част от пациентите. Само няколко клиники в страната са одобрени и предлагат лечението с него по Здравна каса, като процедурата включва финансиране на 75% от стойността му.

  Медицински център „Оксиком“ в Бургас е едно от малкото здравни заведения в страната, където може да се извърши диагностика на макулнадегенрация свързана с възрастта /МДСВ/ и диабетна ретинопатия, пълен пакет изследвания, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и апликацията му при одобрение.

  Макулната дегенерация е коварно заболяване, което се характеризира с бавно, неболезнено влошаване на централното зрение и най-често засяга двете очи в различна степен. В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот. Макулната дегенерация е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 55 години.

  Възрастово асоциираната дегенерация на макулата е зaболяване със социална значимост и нарастваща честота. Прогнозите са до 2020-а година пациентите да достигнат 200 милиона.

   

  Сред рисковите фактори за развитие на заболяването са наследственост, принадлежност към кавказката/европеидната/ раса, тютюнопушене, хипертония, хиперхолестеролемия и захарен диабет.

  При случай на МДСВ, профилактиката и превенцията играят най-важната роля, тъй като състоянието е необратимо и изгубеното зрение не може да бъде възстановено.

  Диабетната ретинопатия е едно от усложненията на захарния диабет. Тя е основна причина за понижено зрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст.

  Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години.

  Усложненията на диабетната ретинопатия водят до силно намаляване на зрението и дори до слепота.

   

  Горе