В ЦИК са регистрирани 2575 наблюдатели

cikКъм момента в ЦИК са регистрирани 2575 наблюдатели от 14 неправителствени организации, предадоха от  Централната избирателна комисия.
Началото на изборния ден е в 07:00 часа на 26 май, а края е в 20:00 часа. Ако има опашка от избиратели през секцията, член на СИК събира личните им карти и гласуването продължава.
Забранена е политическата агитация в деня за размисъл /25 май/, както и обявяването на резултатите от социологическите изследвания в деня за размисъл и на 26 май до 20:00 часа.
На бюлетината първо се отбелязва партията, коалицията или независимия кандидат и след това може да избере преференция със син химикал със знаците Х или V. Бюлетината ще се смята за валидна ако избирателят гласува за партия или коалиция, но отбележи две или повече преференции в нея. Преференциите обаче няма да важат. Важно е избирателите да знаят, че на бюлетината трябва да има два печата, единият се поставя преди гласуването, вторият след попълването й.

Броят на секциите и на избирателите е публикуван днес на страницата на ЦИК. В чужбина нашите съграждани ще гласуват в 191 секции. Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни представителство, където се намират. За изборите за ЕП избирателят трябва да е живял не по-малко три месеца в България или в страна на ЕС. Това означава, че той да има регистрация по постоянен или настоящ адрес.
Досега в ЦИК са подадени 60 сигнала и 26 жалби ,част от които и сега се разглеждат. Днес в ЦИК е подаден сигнал за клип с насилие и стрелба, обявен като предизборен и публикуван във фейсбук страница. Сигналът е срещу партия “Възраждане”. Очаква се решение на ЦИК.
Към края на изборния ден няма да се прави преброяване на разписките от машинното гласуване в секционните избирателни комисии. Такова преброяване може да се направи в РИК, когато има разминаване или съмнения от машинното гласуване.
На сайта на ЦИК има пълен списък с 3000 секции, където ще има машинно гласуване. Бюлетините и изборните книжа са изпратени още преди седмица в чужбина през Министерството на външните работи.
В срок от 48 часа след 26 май районните избирателни комисии трябва да представят в ЦИК резултатите от изборите при тях, а до пет дни ЦИК да се произнесе с решение за изборния резултат. Обикновено ЦИК се произнася по-рано от крайния срок.