Цанислав Петков с награда за активна творческа дейност

caniЦанислав  Петков, диригент на  Държавна опера – Бургас, бе отличен за професионални успехи като диригент и за популяризирането на Бургас на националната сцена.  Кметът  Димитър Николов  го отличи сред  дейците в сферата на културата, които са спечелили престижни награди и са дали своя значим принос за развитието и опазването на духовното богатство. Церемонията се проведе в Експоцентър “Флора – Бургас”, но концерт,  провеждащ се в деня на награждаването и дирижиран от него, не  позволи на маестро Петков да присъства лично. Във видеопослание той благодари за оказаната чест.

Маестро Цанислав Петков е от Поморие, той  е един от най-младите диригенти. Роден  е през 1989 г., завършил е класа по пиано в НУМСИ “Панчо Владигеров”. След това консерваторията, има магистърска степен по специалност оперно – симфонично дирижиране, учил е в класа на проф Пламен Джуров. Потомствен музикант е  и е закърмен с пиано и цигулка от малък. С музиката са свързани и родителите му , и неговите по-стари предци. Прабаба му е била учителка по музика в гръцкото училище в Поморие. Баба му по майчина линия Александра Маджарова, също учител по музика, свири на цигулка и на нейния музикален акомпанимент разчитат хорове и състави от Поморие. Цанислав като малък е посочил пианото и е поискал да се научи да свири. Още като студент е дирижирал  много проекти, а дебютът му е като диригент на Академичен симфоничен оркестър. Бил  е диригент на  Оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“-София. Успоредно с работата си в Държавна опера- Бургас, той е главен диригент на Камерен оркестър –Хасково. Дирижирал е заедно с Георги Патриков духов квинтет WINDART и камерна формация към НМА “Проф. Панчо Владигеров” на Международния фестивал “Софийски музикални седмици”. Публиката  го видя на пулта на камерната струнна формация в традиционните Музикални дни “Недялка Симеонова” в Хасково, а за малките и по-големи ученици той  подготви серия образователни концерти. Освен професионалните си изяви като диригент, той продължава да работи и в поп формацията на Стефан Диомов “Петте сезона”.

29-годишният Цанислав Петков е отличен  заради активната си творческа дейност. През 2018/2019 г. на маестро Петков бяха поверени едни от най-сложните оперни постановки на Държавна опера- Бургас. Негова бе честта да открие Бургаски музикалните празници „Емил Чакъров“ с постановка на операта „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев. Диригент е на един от най-касовите проекти на бургаската опера  „They Say Rock  is Dead“ . Диригент постановчик  е на  най-атрактивната опера за деца, в репертоара на Държавна опера- Бургас – „Пинокио“ на Александър Йосифов.От началото на 2019 г. е реализирал няколко големи проекта-оперите „Палячи“ и „Любовен еликсир“, както  и концертите „„They Say Rock  is Dead“ и „Приказка за двама