Ученици се вълнуват от възможностите за професионална реализация в системата на МВР

11Ежедневните предизвикателства пред полицейските служители, възможностите за професионална реализация в системата на МВР и гарантирането на човешките права и свободи бяха основните теми дискутирани с осмокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”, гостували в бургаската полицейска полиция по покана на нейното ръководство.

Осмокласниците – членове на клуб „Човешките права и институциите” бяха посрещнати от Началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” – комисар Неделчо Рачев и началник сектор „Охранителна и териториална полиция” – главен инспектор Мирослав Кръстев, които в детайли се спряха на структурата на вътрешното ведомство и в частност на отделните звена в крайморската полицейска дирекция. Обяснена бе спецификата на Бургаски регион, който единствен в страната обслужва три граници – въздушна, зелена и морска, а оттук и множеството различни задачи, стоящи на вниманието на полицейските служители по Южното Черноморие.

Като особено важна бе определена ролята на служители на реда в най-големия курортен комплекс в България – Слънчев бряг, където в активния летен сезон многократно нараства броя на приходящите туристи и обслужващ персонал. В тази връзка комисар Рачев разясни предприеманите превантивни мерки за недопускане на тежки криминални деяния в курорта, както и ситуирането на мобилни КПП в активния сезон за ограничаване на осъществяваните тежки пътни инциденти. Учениците отграничиха най-честите причини за допускането на тежки ПТП, сред които : шофирането с несъобразена скорост, след употреба на алкохол или наркотични вещества, като комисар Неделчо Рачев нагледно запозна присъстващите с реални ситуации, възниквали в професионалната му кариера. За пореден път към местната власт в крайморските общини, подпомогнали дейността по снабдяване на всяко Районно управление по Южното Черноморие с дрегер за наркотици, бе отправена благодарност и не на последно място бяха фиксирани строгите мерки и наказанията, предприемани спрямо неизрядни водачи.

Подрастващите се вълнуваха от отговорността, носена от пияните или дрогирани водачи, предизвикващи катастрофи със смърт или инвалидност, показвайки активната си гражданска позиция и непримиримост с последните случаи на ниски осъдителни присъди в национален мащаб. В тази посока комисар Рачев изтъкна строгостта при осъдителните присъди на местните съдилища, като опроверга младежкото мнение, че виновните остават ненаказани или поне санкционирани с условни присъди. Думите му бяха подкрепени и от ръководителя на клуб „Човешките права и институциите” – г-жа Ива Миткова, която заключи че основна гаранция за спазването на правата и свободите на гражданите в България лежи върху плещите на служителите на реда. От техните действия и проявена активност са пряко зависими, както резултатността при разкриването на престъпленията, така и повишаване на доверието на обществото във фигурата на полицейската институция.

Срещата, организирана със съдействието на директорката на Професионалната гимназия по туризъм – Силвия Пехливанова, продължи повече от очакваното, като в края й въпросите към комисар Рачев и главен инспектор Кръстев бяха многобройни – подрастващите се вълнуваха от възможностите за професионална реализация в системата на МВР, специфичността на необходимото образование, както и какви са вариантите да се започне работа във вътрешното ведомство, а паралелно тече подготовка и за висше образование.