Вие сте тук: Начало » Актуално » Седалището „Син флаг” се учреди за първи път в Слънчев бряг

    Седалището „Син флаг” се учреди за първи път в Слънчев бряг

    sin-flagЕкопризът “Син флаг” се връчва ежегодно. За да бъде одобрена дадена кандидатура, същата трябва да отговаря на 32 критерия и 4 аспекта, определени и констатирани от инспекторите на Международната програма “Син флаг”. Номинациите са  утвърждавани на разширено заседание на Националното жури, включващо представители на БД “Син флаг”, РИОКОС и БЧК, местните власти, неправителствени организации, туристически асоциации.

    Наградата за плаж със „Син флаг” се основава на съответствие на обектите (плаж, марина, плавателен съд)  с 32 критерия, които се определят от 4 аспекти: екологично образование и информация, качество на водите, управление на околната среда и  безопасност и услуги.

    Всички сини знамена се присъждат само за един сезон. Ако някои от основните критерии не са изпълнени по време на сезона или има промяна на условията, призът “Син флаг” се отнема.

    Стартирала като европейска инициатива само в 10  държави през 1987 г. в партньорство между Фондацията за екологично образование  * и Европейската комисия кампанията „Син флаг” обхваща вече 46  държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява над 4 413 чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища

    Българско движение „Син флаг” е първата организация извън страните на Обединена Европа, която е приета още през 1993 г. * за член на Фондацията за екологично образование, като проправя пътя към Фондацията за останалите държави. Благодарение на Българско движение „Син флаг” сини флагове се веят по българските плажове от 1995.Тогава за президент на БД „Син флаг” бе избран инж.Симеон Мицов.

    Статистиката сочи, че традиционно с най-много плажове със „Син флаг” може да се похвалят Испания и Франция, съответно 586 и 395 през м. г. В Испания сертификата притежават и 100 яхтени пристанища, а във Франция те са 97.Както и в България  документи за участие в кампанията се подават доброволно, като се плаща и такса от 420 евро.

    Плажовете у нас са  238 /близо половината са отдадени за стопанисване/ като само 5 % заслужиха да получат „Син флаг”  за изпълнение на строгите критерии, отнасящи се до качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата.Аз не мисля, че тарифата може да е проблем, за който и да е концесионер. Въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете

    Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно сертификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.

    Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на м. г.Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите

    Ще станат ли повече и кога  екопризовете  „Син флаг” ? Отговорът не е еднозначен пряко за страната ни.Показателно е обаче, че отскоро дълбоководно заустване има в Несебър, където пречистените води се отвеждат на около 2 км навътре в морето.                                                                                                                                                                                                           Новата ПСОВ събира и пречиства отпадните води на агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда, като в нея се заустват и отпадните води на поморийските градовете Ахелой и Каблешково е на стойност от 98 млн. лв.

    Международното жури на Програма „Син флаг” на своето годишно заседание за Северното полукълбо в Копенхаген, Дания взе решение да награди най-добрите плажове и яхтени пристанища за 2019 г. в световен мащаб, като сред отличените достойно се нареждат от Българско движение „Син флаг” в българските плажове: Несебър – Юг, Слънчев бряг – Юг, Слънчев бряг – Север, Свети Влас – Нов, Свети Влас – Изток, Марина “Диневи”, Елените.Плажовете са още: „Оазис”,  „Дюни”, Созопол – „Харманите”, Поморие -Изток,Слънчев ден, Златни пясъци, Албена и Бялата Лагуна. Към момента за яхтени пристанища единствената сертифицирана и наградена марина е „Марина Диневи“ в Свети Влас. Въпросът, ще станат ли повече екопризовете, отговорът е, че те вече от 11, 13, вече са 15.

    Максим Момчилов

    ___________________________________________________________________________

    * „Синият флаг” е екологична награда, която се дава на плажове и яхтени пристанища, където се полагат специални усилия при опазването на околната среда. За да получат син флаг, управляващите тези плажове и яхтени пристанища, в т.ч. и хората, които ги посещават, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на  морската вода, екологичната информация и екологичното образование, безопасността, услугите и удобствата им.Плажовете и яхтените пристанища със „Син флаг”  са чисти и сигурни, със съхранена околна среда.   

    „Синият флаг”  се присъжда от Фондацията за екологично образование (на английски: Foundation for Environmental Education FEE), която е неправителствена организация, в която членуват национални организации от 46 /понастоящем/  държави от Европа, Америка, Африка, Океания и Карибите.

    * Първото седалище на Българското движение “Син флаг” е  в Слънчев бряг. Националната учредителна конференция  е в Бар-Вариете на 25 юни 1993, а инж. Симеон Мицов става първият председател на управителния съвет на БД”Син флаг”.

    * Първият плаж, удостоен със «Син флаг» в България е този на кк «Слънчев бряг». Пилотният флаг е издигнат на плажната ивица пред хотел «Европа» на 4 юли 1995 в 11 ч.59 мин. и 25 сек.

     

    Един коментар

    1. "Плажовете у нас са 238 /близо половината са отдадени за стопанисване/ като само 5 % заслужиха да получат „Син флаг”
     Не разбрах тази статия е да хвали някой малоумен управленец, или да затвърди увеличаващото се задъжение на потребителя?
     Как даден концесионер ще промени "качеството на водата"?!
     И, по какъв критерий тогава се дава концесия, ако тя води след себе си единствено и само дълг?
     Дълг е защото крайният потребил е ощетен, а не концесионера! Концесионера печели от търговия, от данъци, от наеми. Кои са концесионерите? Със сигурност не са хора милеещи за "синия флаг"!
     Като споменавате Франция и Испания, проверете си как концесионират управленците там, и какво е следствието тук от мафиотската концесия, и после пишете хвалебствени статийки.

    Горе