XVI Международeн фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть“

Открит е XVI Международeн фестивал на православната музика  „Света Богородица – Достойно есть“. Той се провежда от 7 до 11 юни 2019 г. в Поморие, с участието на православни църковни хорове, изпълнители на източно пеене,  смесени, еднородни хорове и вокални ансамбли от Молдова, Русия,  Сърбия, Украйна, Холандия и България.

По този повод в Поморие пристигна Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть”, дар на Българската православна църква от монашеството в Света гора- Гърция, с разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит. В тържествено литийно шествие и с химна „Достойно есть” иконата бе понесена към градския площад, където на сцената я очакваше строен синодалният хор на Московската патриаршия. Шествието, предвождано от хор „Св. Наум Охридски”, София, възпяваше Пресветата майка с богородичните химни „Возбранной воеводе” и др.

На представителната градска трибуна бе отслужен водосвет за откриване на международния православен певчески форум.

Жителите и гостите на Поморие ще могат да се поклонят пред лика на Света Богородица „Достойно есть” и да се докоснат до нейната сила в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в дните на фестивала.