Кои са планетите управители на зодиите и кой цвят им съответства

prirodaИнструментите, с които си служи астрологията са планетите в слънчевата система и зодиакалните знаци. Всяка зодия има планета-управител. Всъщност небесните тела са само начин да се опише дадена енергия, те носят символичен смисъл.

В днешната статия ще опиша качествата на всяка планета, коя зодия управлява, с кой цвят резонира и на какъв тип енергия е носител.

Слънцето свързваме със зодия Лъв. Носи творческо вдъхновение, блясък, светлина. Затова и Лъвовете са такива натури – стремящи се към изява и овации. Цветът на Слънцето е оранжевият и е символ на съзидателна енергия, здраве и жизненост. Нека Лъвовете се обличат по-често с дрехи в такъв цвят, за да ги вдъхновява и зарежда със сила.

Меркурий е планета управител на два зодиакални знака – Близнаци и Дева. Меркурий е символ на комуникацията и взаимообмена на информация и представителите на тези два знака отлично боравят със словото, науката, търговията. Цветът на Меркурий е жълтият. Той е символ на равновесието на силите, което от своя страна носи мъдрост.

Луната е планетата управител на зодия Рак и е символ на майчинството, грижата за другите. За представителите на зодия Рак са много важни корена и семейството. Цветът на Луната е белият, който символизира чистотата, невинността, любовта.

Венера е планетата на любовта и управлява два зодиакални знака – Телец и Везни. Тези два знака придават на представителите си мекота, нежност и естетически вкус. Телецът обича плътските удоволствия и наслаждава на живота през материалните му измерения, докато Везните обичат флирта и любовта като чувство. Цветовете на Венера са меки, топли и пастелни. Синият и нежно розовият са символите на Венера.

Планетата управител на Овен е Марс и символизира активността, действието, силата и жизнената енергия. Затова Овните са смели, независими, войнствени. Цветът на Марс е ярко червеният и символизира силата, борбата и напоритостта.

Козирогът е дисциплиниран, контролиращ и консервативен. Неговата планета управител е Сатурн и символизира именно тези качества. Сатурн е също и символ на ограниченията, границите. Цветът на Сатурн е виолетовият – най-висшият цвят на спектъра. Казват, че виолетовото е цветът на боговете.

Планетата управител на Водолеят е Уран. Тази планета символизира висшият ум, стремежът към небесата, свободата и независимостта. Затова Водолеите са бунтарите на зодиака – те желаят да разкъсат всички земни окови и да полетят към звездите. Цветът на Уран е сребристият или зеленият.

Нептун е планетата управител на зодия Риби. Символ е на безусловната любов, интуицията и чувствеността, затова и тези качества се приписват на представителите на тази зодия. На Нептун съответства аметистовият цвят с леко вишнев оттенък.

Плутон е планета управител на зодиакалният знак Скорпион. Той символизира висшата воля и затова на Скорпионът е знак, свързан с трансформациите. Все още никой не е дал определен знак, съответстващ на Плутон.

С цветовете е свързана възможността да се използва енергията на планетите за отработване на определена енергия у човека, в частност медитацията върху един или друг цвят ни свързва със съответната планета. Връзката с цвета ни дава възможност да почувстваме, да преживеем, да усвоим много неща.

 

Автор: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697

E-mail: vmarenova@gmail.com