Областна администрация Бургас е домакин на среща за насърчаване на партньорството между градове и села

oblОбластна администрация  Бургас си сътрудничи с  Германия, Холандия, Италия и Гърция в общ проект за насърчаване на регионалните икономики чрез селско-градски  партньорства. Проектът (RUMORE) се изпълнява с подкрепата на Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 г. Днес в Бургас се проведе среща на всички страни-партньори в проекта. В нея участие взеха областният управител Вълчо Чолаков, заместник областният управител проф. Севдалина Турманова и представители на Университет Хафенсити – Хамбург, Германия;  Агенция за регионалнo развитие Люнебург, Германия; Регион Ломбардия – Италия; Асоциация за зелено образование – Твенте, Холандия; Община Амстердам, Холандия; Регион Централна Македония, Гърция; Агенция за развитие на Източен Солун, Гърция.

Проектът RUMORE е насочен  към слабо развитите селски и гранични територии в региона, укрепването на връзката им с градските центрове и създаването на благоприятна иновационна среда.

Очакванията на изпълнителите са  5% ръст в броя на иновативните местни малки и средни предприятия, които си сътрудничат в областта на зелените биотехнологии, синята икономика, чистите храни и здравословния начин на живот.

Основните дейности по проекта включват създаване на мрежа от предприятия и производители на продукти със значителен иновативен компонент и висока добавена стойност, създаване на високотехнологичен център в Бургас за изследвания и технологии, както и разработване на план за действие за подобряване на регионалния иновационен потенциал в област Бургас.

Проектът се изпълнява в рамките на 60 месеца и протича в две фази. Общо двете фази включват редица дейности и събития като създаване на работни групи; обмен на добри практики между държавите участващи в проекта; създаване на местни центрове за иновации и син растеж в Бургас, Констанца и Солун; разработване, внедряване и тестване на интегрирана технология за аквапоника (аквапониката е хибридна система, която комбинира органичното земеделие, хидропониката и рециркулационните аквакултурни системи за отглеждане на продоволствени култури по естествен и устойчив начин). Сред дейностите по проекта е заложено създаването на интернет платформа за привличане на местни иноватори от различни сектори и за насърчаване на тяхното партньорство и сътрудничеството им с научни организации и изследователски екипи. От своя страна областна администрация планира създаване на  Регионален агро-хранителен център (AFRC) за подобряване на аграрното сътрудничество в региона.