Вие сте тук: Начало » Актуално » Новооткрити артефакти показаха на изложба

  Новооткрити артефакти показаха на изложба

  1Изложба, представяща новооткрити артефакти, които са част от фондовете на Историческия музей в Приморско, беше открита в музея „История на котвата“ в Ахтопол. Тя е организирана и осъществена от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател народният представител инж. Петър Кънев. Показани са ранно средновековни лампи, различни видове керамични съдове и други предмети от ежедневието на хората, обитавали района недалеч от Приморско във времето на късната античност.
  Експозицията може да бъде видяна в хотел “Невен” в морския град, където целогодишно е отворена и изключително интересната музейна сбирка. Тя е достъпна за безплатни посещения през целия курортен сезон.
  “Вече е традиция, в началото на лятото да правим в Ахтопол стойностни културни събития. На откриването на изложбата се събра интелектуалният елит на региона. Музеят “История на котвата” вече е познат на туристите, много хора го посещават”, коментира инж. Петър Кънев.
  При откриването на изложбата беше огласен щедър дарителски жест – учителят – историк Емилиян Делишменов дари на сдружение „Черноморска Странджа“ личната си библиотека. С придобиването й се създава Черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена с още книги, научно – популярни списания и различна документация, свъразна с морето и морската история.

  Дейността на сдружение „Черноморска Странджа“ обхваща поредица от полезни каузи, помагащи за опазването на културно – историческото наследство на страната ни. Вече десет години организацията устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към Черноморието.

  На  снимката: водосвет, отслужен агатополски епископ Йеротей

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе