Богатството на българския фолклор показано в Поморие

horoВече 10 години фестивалът “Хоро край поморийския бряг” събира танцьори от цяла България. Събитието се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев, организирано е от Община Поморие и СНЦ Танцов клуб “Чайка” с ръководител Лиляна Христова.

Повече от 30 състава от всички краища на страната вчера изпъстриха пл. “Св. Св. Кирил и Методий” в Поморие. По традиция те дефилираха по центъра на града, представяйки стилизирани съвременни или класически народни носии, съобщават от Община Поморие. Начало на юбилейното издание даде заместник-кметът Янчо Илиев. Той приветства всички присъстващи и изчете поздравителен адрес от името на кмета Иван Алексиев. “Гордост е, че клуб “Чайка” представлява града ни в страната и чужбина. Възхитителен е обаче и фактът, че вече толкова години една чайка успява да привлече на поморийския бряг стотици участници от цяла България и да ги приюти под крилото си. Чайката е един от символите на Поморие, но вие сте част от културната му емблема”, се казва в поздравителния си адрес.

Юбилейното честване продължи като всеки клуб показа майсторство, изпълнявайки танци от различните етнографски области. Специален участник тази година бе Групата за интерпретация на традиционен фолклор – с. Садина. Те представиха традиционни хора, някои от които ще бъдат разучени в рамките на семинара на 16.06.2019 г. от 11:00 ч., ръководен от проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров в  залата на Балнеохотел „Поморие”,

Днес програмата продължава с концерт-спектакъла “Образи на другостта”  в залата на НЧ “Просвета 1888” Поморие. Участие в концерта ще вземат: Танцов клуб “Чайка Бургас-Поморие”, Танцов ансамбъл “На мегдана” – гр.София, Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ “Неофит Рилски”- гр.Благоевград и Представителна танцова формация “Траке”- гр.Стамболийски.  Входът е свободен!