Поставиха паметна плоча в Горица на Димитър Майски, кмет от 1954 г. до 1979 г.

20190626_181436Кметът на с. Горица Тончо Киров и кметът на община Поморие Иван Алексиев откриха паметна плоча на Димитър Каталиев Майски – кмет на с. Горица от 1954 г. до 1979 г. Възпоменателният знак бе поставен на сградата на кметството по повод 30-годишнината от кончината на дългогодишния кмет.

Идеята е на Инициативен комитет от местни жители на с. Горица, които се обърнаха към кмета Иван Алексиев с молба за съдействие за реализиране на инициативата.

На тържественото откриване присъстваха председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, авторът на проекта Милчо Талев, внуци на Димитър Майски и много жители на селото, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие..

„От името на всички наследници на Димитър Майски изразявам благодарност и уважение към инициаторите и към тези, които подкрепиха идеята за поставяне на паметната плоча. Нека този мемориален знак да припомня за живота и мисията на Димитър Майски, защото ние трябва да познаваме и помним хората, които са работили безкористно и сърцато за благото на другите”, каза внучката на дългогодишния кмет Йорданка Майска.

Димитър Майски има основен принос за благоустрояването на селото и построяване на значими сгради за обществено ползване. В периода 1954 г. – 1979 г. са реализирани парк, водоснабдяване, читалище, детски дом, земеделско училище, стадион, битов комбинат, търговска сграда, пощенска станция, ресторант, баня и фурна, мостове на селото и др.

По идея на кмета Иван Алексиев, на предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение площадът пред Кметство с. Горица да бъде именуван „Димитър Майски”.