„Кино под звездите“ от 4 до 10 юли в Поморие

991-kinoИнициативата „Кино под звездите“ ще обиколи няколко курортни града по Южното Черноморие през юли. В Поморие всички прожекции са с начален час 21.30 ч. в Лятно кино “Яворов” от 4 до 10 юли 2019 г.

На 4 юли  ще гледаме филма. „ Пеле- раждането на една легенда“ . Режисьори: Джеф Цимбалист, Майкъл Цимбалист. С участието на:  Винсънт Д’Онофрио, Родриго Санторо, Диего Бонета, Сею Джордж, Колм Мийни.

От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младият футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда“ е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Един вдъхновяващ биографичен филм, който ни дава възможност да се запознаем с най-великия футболист за всички времена.

На 5 юли в  ще гледаме филма”Лудетини”. Режисьор: Паоло Вирдзи.  С участието на: Валерия Бруни Тедески, Микаела Рамацоти, Валентина Карнелути, Серджо Албели, Томазо Рано, Боб Месини, Ана Галиена, Мариза Борини, Марко Месери, Бобо Рондели

“Според вас приемливо ли е да се усмихваш и дори да се смееш, докато разказваш история за страданието? А може би е неприлично и скандално?” С този въпрос Паоло Вирдзи ни отваря вратата на вила Бионди, която не е спа център в слънчева Тоскана, а психиатрична клиника, където устатата богаташка Беатрис среща крехката и татуирана Даниела. Двата полюса зараждат приятелство, импулсивно бягство и лудории в стил Телма и Луиз, за да изкрещят “повече не искам да се чувствам зле”. И докато Вирдзи балансира между карикатурите и приземяващия реализъм, поглъщаме с усмивка тази нетипична история за страданието.

На 6 юли ще се прожектира филмът “Ангелският дял”.  Режисьор: Кен Лоуч.  С участието на:  Пол Браниган, Джон Хеншоу, Гари Мейтланд, Жасмин Ригинс, Уилям Руан.

Обичаме британските комедии (които обикновено са с примес на драма). Независимо дали тематиката е съвсем английска (Гепи, Две димящи дула), шотландска (Трейнспотинг) или ирландска (Прекъсване). Ангелският дял е един от тези филми – в него има страшни лафове (които малко от нас биха разбрали без субтитри), гологлави шотландци без бельо под полите, уиски, дребни престъпления (и дребни наказания), правилно подбрана музика и онази островна атмосфера, която в Холивуд не могат да пресъздадат. Голяма заслуга за всичко това има режисьорът-ветеран Кен Лоуч, който снима отличително британски филми още от 80-те. И се справя чудесно, трябва да кажем.

На 7 юли ще гледаме българския филм “Дъвка за балончета”.  Режисьор: Станислав Тодоров-Роги. Сценарий: Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов. Музика: Калин Николов. Участват: Иван Юруков, Жорета Николова, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Валентин Ганев, Диана Димитрова, Искра Донова, Андреа Захариев, Аглея Гумнерова.

След като откъсна Златна роза за най-добър сценарий, Дъвка за балончета се пука и на нефестивален екран с обещанието за романтична комедия. Също като квартета сценаристи, и режисьорът Станислав Тодоров заменя сериалите (снимал е Тя и той и Столичани в повече) с пълнометражната история на Калин и Биляна, чието детство преминава с червена връзка, дърпане на плитки и игра на фунийки, свити от Некерман. 25 години по-късно той (Иван Юруков) е рекламен директор, а тя (Теодора Духовникова) – авантюристка в търсене на следващата си дестинация, но една случайна среща извиква обратно първата любов и детските обещания. Дотук без изненади, обаче паралелът между детството от 80-те и днешния ден успява да заплете сполучливи майтапи с шепа драматизъм и носталгия по миналото без излишна захар.

На 8 юли ще се прожектира филмът “Жена на война”. Режисьор: Бенедикт Ерлингсон. С участието на:  Халдора Гейрхардсдотир, Йохан Сигурдарсон, Хуан Естрада, Йорундур Рагнарсон, Сузана Курпенко, Олена Лавренюк, Бьорн Торс.

Кога за последно се смяхте на филм за климатичните промени? Сега ще ви се случи – историята от исландеца Бенедикт Ерлингсон с награда за европейско кино LUX е рядко срещана смес от умен, задъхан от съспенс и смешен филм.
50-годишната Хала от Исландия ръководи хор и вярва в силата на гласа не само в песен, но и като протестен крясък. Нейният собствен вик започва, когато тайно от всички в живота си се захваща да реже кабели и да спъва с вандалски актове местната тежка индустрия, която унищожава любимия ѝ див скандинавски пейзаж. Хала се бори като змей и действията ѝ подпалват медиите, в резултат на което преговорите за отваряне на нова фабрика спират. Колкото по-смела става жената-Командо, толкова повече дронове и хеликоптери кръжат в небето и наближават разкриването на самоличността ѝ. Драматичната намеса на правителството в сюжета обаче идва не с чифт белезници, а с писмо по пощата – след дълги опити, Хала най-сетне е одобрена да осинови дете. Сега едно малко момиче от Украйна я чака да реши вътрешния си конфликт – как ще съчетава майчинството с екотероризма си? Допълнително озвучена от сюрреалистични детайли (саундтракът идва от хор в кадър), тази красива и странна смес от жанрове гърми с няколко експлозии, добри шеги и най-вече важната си тема.

На 9 юли е филмът “Проектът “Флорида”, с режисьор: Шон Бейкър. Участват: Уилям Дефо, Бруклин Кимбърли Принс, Бриа Винаите, Валерия Кото, Кристофър Ривера, Калеб Ландри Джоунс, Мела Мърдър, Ейдън Малик, Джоузи Оливо, Санди Кейн, Мейкън Блеър. Малко преди да почине, Уолт Дисни обявява работното заглавие на новия си проект,  а Шон Бейкър го  заема за своя филм – Флорида.

Освен колосален парк с атракциони (Дисниленд), той включва и дистопичен елемент: автономен град, населен с “експериментална прототипна общност”, която да е опитно зайче за иновации. Макар това да не се случва никога, ироничната препратка на режисьора заслужава внимание: неговото малко общество, което живее в бюджетен крайпътен мотел, също е отцепено от голямата картина като несполучлива чернова. Главни герои в нея са саможивата и цинична млада майка Хейли (Бриа Винайте) и 6-годишната ѝ дъщеря Мууни (Бруклин Принс), чийто живот зад гърба на близкия Дисниленд не подминава магиите на детството: игрите, безгрижието, белѝте и най-вече невинното неведение за света на големите, в който и проблемите са пораснали. Точно този поглед, уловен с камера ярко, но и с усет към документалното, прави филма на Бейкър различен. Макар да виждаме добре трудните битки (както във филмите на Кен Лоуч), по-дълбоко от тях стои вярата в доброто – независимо дали в споделения сладолед, грижата на строгия, но сантиментален мениджър на мотела (Уилям Дефо), или в обичта между майка и дъщеря, която е по-истинска от въртележките в увеселителния парк

На 10 юли  е филмът „Погапяне“ Режисьор: Вим Вендерс. С участието на:  Алисия Викандер, Джеймс Макавой, Селин Джоунс.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Историята връща във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг.

Всички прожекции са с начален час 21.30 в Лятно кино “Яворов”, продават се билети.