Официално откриване на 12-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие

ogynЗа дванадесети път Поморие стана театрална сцена край морето. Детско-юношеският фестивал, който се провежда в НЧ „Светлина 1939“, привлече  театрални състави от цялата страна, като им даде възможност за сценични изяви, творчески срещи, много социални контакти, създаване на приятелства и най-вече на приятни преживявания.

В три поредни дни чрез магията на театъра в„Сцена край морето“ зрители от всички възрасти се пренасят в чудните светове на 30 великолепни спектакъла, изиграни от младите  артисти от  Бургас,  Варна, София,  Стара Загора, Шумен, Велико Търново, Севлиево, Хасково, Кюстендил, Свиленград, Силистра, Каспичан, Провадия,  Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Габрово и Поморие.

Още в  първия ден  на фестивала се изиграха девет представления.  За отличния старт на фестивала се65135107_1971919836241246_1871975982886289408_n погрижиха домакините от Детска театрална студия „Светулка” към НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие . Талантливите поморийски деца представиха най-новата си постановка  „Малката Баба Яга“.

Това, което отличава тазгодишното издание е, че през 2019 г. домакинът на фестивала -НЧ „Светлина 1939” чества своя 80-годишен юбилей и посреща своите гости в нова среда- в току що ремонтираната сграда.

kitanovaНа официалното откриване секретарят на НЧ „Светлина 1939” Донка Китанова благодари на Общински съвет- Поморие и на общинска администрация, в лицето на Иван Алексиев за съществуването на този фестивал. Тя каза още: “Има голяма нужда от миротворци, реставратори, разказвачи на приказки и обичащи приказките от всичките им видове и жанрове. От хора като вас-на изкуството, културата, песента  и танца- хора с морал и любов, които искат да направят света жив и хуманен. Виждам читалище „Светлина” като жив мост по който вървим смело и отговорно с целия си екип към постигането на тази  мечта.  А нашият човек запазената марка на фестивала е толкова прекрасен и невероятен човек  и приятел- Пейо Пантелеев, който ще е председател на журито на фестивала”

Желязко Страволемов, директор на Дирекция „ОКХДС” към  Община Поморие също приветства stravolemovприсъстващите и прочете поздравителен адрес от името на кмета Иван Алексиев. „Благодаря на организаторите от НЧ „Светлина 1939” и на ръководителите на всички състави за това, че с много внимание, индивидуален подход и желание успяват да посветят все повече деца във вълшебството, наречено театър. Благодаря и на стотиците млади артисти,  участници във фестивала за това, че с репетиции и труд изграждат прекрасни образи, разказват истории и създават изкуство.”, пише в поздрава си кметът.

Последва  тържественото запалване на театралния огън, след което актьорите от ТШ при ОДК  гр. Кюстендил представиха мащабната постановка „Съкровището на Силвестър“ от Анжел Вагенщайн.

silvestyr