Вие сте тук: Начало » Актуално » Официално откриване на 12-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие

  Официално откриване на 12-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето“ в Поморие

  ogynЗа дванадесети път Поморие стана театрална сцена край морето. Детско-юношеският фестивал, който се провежда в НЧ „Светлина 1939“, привлече  театрални състави от цялата страна, като им даде възможност за сценични изяви, творчески срещи, много социални контакти, създаване на приятелства и най-вече на приятни преживявания.

  В три поредни дни чрез магията на театъра в„Сцена край морето“ зрители от всички възрасти се пренасят в чудните светове на 30 великолепни спектакъла, изиграни от младите  артисти от  Бургас,  Варна, София,  Стара Загора, Шумен, Велико Търново, Севлиево, Хасково, Кюстендил, Свиленград, Силистра, Каспичан, Провадия,  Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Габрово и Поморие.

  Още в  първия ден  на фестивала се изиграха девет представления.  За отличния старт на фестивала се65135107_1971919836241246_1871975982886289408_n погрижиха домакините от Детска театрална студия „Светулка” към НЧ „Светлина 1939“ гр. Поморие . Талантливите поморийски деца представиха най-новата си постановка  „Малката Баба Яга“.

  Това, което отличава тазгодишното издание е, че през 2019 г. домакинът на фестивала -НЧ „Светлина 1939” чества своя 80-годишен юбилей и посреща своите гости в нова среда- в току що ремонтираната сграда.

  kitanovaНа официалното откриване секретарят на НЧ „Светлина 1939” Донка Китанова благодари на Общински съвет- Поморие и на общинска администрация, в лицето на Иван Алексиев за съществуването на този фестивал. Тя каза още: “Има голяма нужда от миротворци, реставратори, разказвачи на приказки и обичащи приказките от всичките им видове и жанрове. От хора като вас-на изкуството, културата, песента  и танца- хора с морал и любов, които искат да направят света жив и хуманен. Виждам читалище „Светлина” като жив мост по който вървим смело и отговорно с целия си екип към постигането на тази  мечта.  А нашият човек запазената марка на фестивала е толкова прекрасен и невероятен човек  и приятел- Пейо Пантелеев, който ще е председател на журито на фестивала”

  Желязко Страволемов, директор на Дирекция „ОКХДС” към  Община Поморие също приветства stravolemovприсъстващите и прочете поздравителен адрес от името на кмета Иван Алексиев. „Благодаря на организаторите от НЧ „Светлина 1939” и на ръководителите на всички състави за това, че с много внимание, индивидуален подход и желание успяват да посветят все повече деца във вълшебството, наречено театър. Благодаря и на стотиците млади артисти,  участници във фестивала за това, че с репетиции и труд изграждат прекрасни образи, разказват истории и създават изкуство.”, пише в поздрава си кметът.

  Последва  тържественото запалване на театралния огън, след което актьорите от ТШ при ОДК  гр. Кюстендил представиха мащабната постановка „Съкровището на Силвестър“ от Анжел Вагенщайн.

  silvestyr

   

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе