„Сцена край морето“ – първи фестивален ден

65526500_1971920339574529_1818914238924587008_nДТС „Светулка“ към НЧ „Светлина 1939“ откри театралния фестивал за деца и младежи „Сцена край морето“ в Поморие с „Малката Баба Яга“ от Отфрид Пройслер.В ролите се превъплътиха Дебора Жечева, Сияна Стойкова, Стефани Йонкова, Джулия Ганчева, Евгения Иванова, Радостин Куцаров, Ребека Кремова, Джесика Кремова, Александър Горанов, Валери Петров, Бояна Семерджиева и Калина Биберова. От сцената на фестивала младите поморийски актьори отправиха най-хубавото послание, а то е, че най-ценно е общуването между хората.  Именно то е истинското вълшебство в живота. Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева. Сценограф – Лидия Атанасова. Музика-Георги Минков. Председателят на журито Пейо Пантелеев каза „Толкова години ми се налага да коментирам откриването, радвам се, че сега домакините дадоха началото на този фестивал. Те са  добри, съзнателни, талантливи и умни-това  е съчетанието на актьорите от ДТС „Светулка”.Награда за целия спектакъл те получиха от председателя на Фондация „25 века Поморие” Валя Георгиева. Две награди получи театралният състав „Светулка” и от журито. За актьорско майсторство на Дебора Жечева в робата на малката баба Яга  и за Георги Минков за песните и музикалното оформление на спектакъла.

zlatka-zlatnoto-momi4eДетско-юношеският куклено театрален  състав „Слънчице” към НЧ „Родина”  гр.Стара Загора  подари необикновено пътешествие в приказния свят. Известната народна приказка „Златка, златното момиче” бе поднесена като атрактивен куклен спектакъл. Публиката видя кукловодство на висота.  Посланието, което поднесоха от  ДЮКТС „Слънчице”, че доброто побеждава и добрите постъпки винаги се награждават. Награда получи режисьорът Росица Гюмлиева   за оригинален прочит на пиесата. Пейо Пантелеев се обърна към малките актьори: „Мечтаех да видя постановка зад параван и вие изпълнихте  тази моя мечта. Това е еталон за куклен театър -от началото до края, от подбора на заглавието до подбора на актьорите. Артистично, оригинално, естествено! Поздравления за целия екип”. Художественият ръководител на театралния състав Росица Гюмлиева  благодари  на председателя на журито, който с бащинска топлота  и благородство оцени хубаво, а именно- класиката.

slynchov-domВидяхме  много оригинални творчески хрумвания, превърнати в музика и театър на Вокално-театрална формация „Аврида” към Младежки дом-  Шумен. Пиесата “Слънчов ден“, изпълнена с вдъхновение, свобода и въображение е създадена по сценография и режисура  на  Диана Колева. Освен  Вокално-театрална формация Аврида, в спектакъла участваха  балерини от балет „Емоушън” към Школата по танци гр. Шумен. Текстовете в пиесата са на Соня Мамчева и Елисавета Багряна

След края на спектакъла председателят на журито Пейо Пантелеев сподели, че е развълнуван и възхитен  от тази творба, че даже песните са толкова подходящи за тази приказка, а посланието –приемане на човека такъв, какъвто е и с предимствата,  и с недостатъците. Наградите на журито  са  за оригинални песни в пиесата на Диана Колева. А Кристиян Каменов и Станислав Червенков бяха отличени за актьорско майсторство

Постановчикът на спектакъла  Диана Колева благодари  на всички и завърши с думите „Най-голямото оръжие на злото е доброто, но трябва мъдрост, за да се използва”

nachenciУсмивки, много позитивни чувства, добро настроение, но и поводи за размисъл  провокира у публиката ДЮТФ „Смехоран“ от гр. Дебелец чрез „Нашенци”. Младите театрали се превъплътиха в героите от хумористичните разкази на ненадминатия майстор на смеха Чудомир. Наградата на журито бе присъдена на целия състав за актьорско майсторство на целия състав на ДЮТФ „Смехоран” с думите: ”Който го може- го може. Най-трудно се прави комедия, но вие можете! Вие сте първите, които играете без грим и въпреки това постигате съвършенство в ролите на героите на всякакви възрасти”

jensko-carstvoМного актуална за днешно време постановка изиграха „Самодейни таланти” към НЧ „Св. Кл. Охридски“ гр. Стара Загора.Постановката е по Ст.Л.Костов и зрителите  в салона на читалище „Светлина 1939” видяха какво се случва, когато жените вземат в ръцете си цялата власт, която до този момент е принадлежала на мъжете. Женско царство, в което нежният пол управлява, а мъжете поемат грижата за домакинството и децата.  Ярки комедийни ситуации, с  бушуващи страсти – любов, борба за власт, страдание. И голямата тема за прошката.  „Женско царство” е притча, която не само ни очарова, но задава въпроси и ни кара да търсим отговори.  Постановка с изключително съвременно звучене. Награда за актьорско майсторство получи Тенко Тенев за ролята си на  Стоян.

Пейо Пантелеев се обърна към цялата театрална група „Самодейни таланти“ към НЧ „Св. Кл. Охридски“ гр. Стара Загора по следния начин „Направихте тази пиеса толкова смешна, че цялата публика се смя на глас. Играхте героите си едно към едно-това е голямо постижение. Бъдете все така истински и искрени, каквито сте в тази пиеса. Завиждам за бъдещите ви представления”.  Ръководителят на ТГ „Самодейни таланти” Стефан Борисов благодари на организаторите и сподели: „Щастливи сме, че изнасяме наши спектакли на „Сцена край морето” в Поморие. Надявам се да се виждаме и занапред”

nushichТеатралният състав на НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево , с художествен ръководител – режисьора Никола Узунов   представи един чудесен спектакъл „Усмивката на Нушич”. Представлението  премина при много голям успех, с пълен салон и бурни аплодисменти. А и няма как да е по друг начин, защото младите театрали от Севлиево през призмата на  своя талант пресъздадоха по брилянтен начин хумора на Бранислав Нушич

„Умивката на Нушич”  е универсално представление,което служи  както за забавление, така  и за  поука.Награда за режисура получи режисьорът Никола Узунов за постановката. Целият актьорски състав бе отличен за своята актьорска игра- това са прекрасните млади таланти на Севлиево: Ксения Димитрова, Денислав Богданов, Георги Георгиев, Ния Златкова, Соня  Цонева, Ива Стоянова и Цветомир Иванов

pityr-panМладежки театър „Арлекин“ гр. Варна представи пиесата „Питър Пан“ на  Джеймс Матю Бари. Публика  и жури  на поморийския фестивал се потопиха в чудния свят на момчето от приказната страна Невърленд, което отказва да порасне. Момчето, което  кръстосва шпага с пиратите на злия капитан Хук, изживява лудата тръпка от летенето и магията на първата целувка.Постановка:  Таня Гунчева. Хореография: Болеслава Тенева, Галя Тотев. Сценография и костюми: Адриана Дянкова, Таня Гунчева, Юлияна Георгиева. От Младежки театър „Арлекин” обичат много Поморие и театралния фестивал „Сцена край морето”. Те участват  от първото издание до сега  и си пожелават да идват всеки път на тази прекрасна сцена на НЧ „Светлина 1939”

„Това, което представихте  е събитие в рамките на нашия фестивал”, каза Пейо Пантелеев. Аз съм удивен, очарован и трогнат от пиесата. Разбрах, че е работено със слово, с дикция, с всичко и това бе поднесено на тепсия на публиката. Това,което направихте е истински театър”. Награда за актьорско майсторство получи Мирослав Станчев за ролята си на капитан Хук. Награди за сценография и костюми на Адриана Дянкова, Стоянка Гунчева, Юлияна Георгиева.

Художественият ръководител на МТ „Арлекин”  Таня Гунчева  бе много развълнувана и  със сълзи на  очи благодари на публиката , журито и на организаторите. Тя каза: „Това е нашият живот! Това, че децата бяха невероятни днес и играха за публиката”

glupaci-niyl-saymyn Целият състав на Малък младежки театър зад пазара гр. Хасково, с  художествен  ръководител Румяна Георгиева   получи награда за актьорско майсторство за пиесата  „Глупаци“ на  Нийл Саймън. Това  е един много успешен спектакъл, игран  и на предни издания на „Сцена край морето“ от други театрални състави. Но всеки път изненадва с импровизация, както го направи тази година Малък младежки театър зад пазара от  гр. Хасково.  Художественият ръководител Румяна Георгиева разказа за постановката следното: „Заедно я направихме с младите актьори. Съвместно с децата измислихме ефектите, имахме идея този преразказ как да го направим”.  И действително един час всеки зрител в залата на НЧ „Светлина 1939” бе държан в напрежение- ще се премахне ли проклятието над местните обитателите на едно селце, които  са наказани да живеят с глупостта си до края на земните си дни. Ще успее ли за едно денонощие девойката да се сдобие с логическо мислене или  учителят й ще стане като всички останали- с ампутиран интелект.От началото до края на пиесата трудно можеше да се предвиди как ще завърши  историята. Толкова умело преплетени  са случките, че човек се чуди действително ли се случват те в живота. Зрителят осъзнава, че познанието винаги ни прави по-нещастни, а липсата на знание ни превръща в наивници, отдали се на щастливо забвение.

silvestyr1Първият фестивален ден завърши успешно със „Съкровището на Силвестър”, изиграно от талантливите младежи на Театрална школа гр.  Кюстендил.  Сатирата на Анжел  Вагенщайн е написана във време, когато всеки присмех е бил опасен, но сега успява да разсмее  от сърце всеки зрител на „Съкровището на Силвестър”. Пародията бе представена  по  блестящ начин, чрез един мащабен театрален проект на ТШ пир ОДК гр.- Кюстендил. Насладихме се на чудесна постановка с поставени екзистенциални проблеми на човешкото съществуване като  добрина,  обич между хората, отричане на алчността и завоевателните амбиции. Лайт мотивът  на постановката бе „Любов, любов, любов..” Ани Кръстева получи наградата на журито за режисура на спектакъла, а целият актьорски екип бе отличен за своето актьорско майсторство

Художественият ръководител на трупата Ани Кръстева каза, че тази постановка се играе за последен път за 2019 г. именно на сцената на читалище „Светлина 1939”.