12 постановки през втория фестивален ден на „Сцена край морето” в Поморие

Тези дни в Поморие е много радостно и особено вдъхновяващо да се видят деца  и младежи, които са отделили от личното си време, за да работят от сърце, дошли в морския град, за да представят резултата от своя труд; техните художествени ръководители, които създават нов свят; всички те, заедно с публиката- отдадени на театралното изкуство, като го преживяват и споделят.

12 постановки се изиграха през втория фестивален ден на „Сцена край морето” в Поморие. Той започна  още в 8,30 ч. сутринта  с постановката „Трампа за кукуригу” от Панчо Панчев , а последната изиграна постановка  на сцената на читалище „Светлина 1939” започна  в 22.00 ч.-  „Юбилей” по Чехов.

trampa-za-kukuriguТрампа за кукуригу”, изиграна от театралите на ДТС „Академия млад актьор“ при НЧ „Просвета-1870“ –Свиленград бе първата пиеса за  втория фестивален ден на ДЮТФ„Сцена край морето” 2019 в Поморие. Авторът на „Приказка за тиквата” Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч, пише с радост за децата. Самият той казва: „Беше ми интересно да пиша за малките. Имам вродена акуратност, а това е много важно. За децата трябва да се пише точно“. По същия отговорен начин и ДТС „Академия млад актьор” и  техния ръководител В. Стефанова   се отнесоха   към публиката със своето представяне. Наградата на журито за  актьорско майсторство бе връчена на Мария Зелиу, а специалната награда отиде за оригиналните костюми на спектакъла.

jyltoto-okoВтората пиеса за деня представи ДТС при НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево -„Жълтото око“. Режисьор на спектакъла е Никола Узунов, а актьорите плениха всеотдайната  публика в салона на читалище „Светлина 1939”.  “Жълтото око” е сценична адаптация по пиесата на Никола Русев, чието послание към децата е: „За да пораснеш, трябва да четеш приказки. От ония, хубавите, в които мъдростта е повече от „специалните ефекти”.  Пиесата „Жълтото око”  е адресирана  колкото към детската публика, толкова и към възрастната. Действието се развива в „нашата гора”. А в нея има всякакви животни: страхливи и раболепни, хитри и умни, самовлюбени и кресливи… И над всички властва един лаком и жесток владетел, който своеволничи необезпокояван в общата гора поради коленопреклонното поведение на останалите обитатели…Но накрая един мъдрец посочва пътя към избавлението. Зрителят видя на сцената малки, но вдъхновени артисти, които изразяват себе си, своите творческите умения и заявяват категорични заложби на бъдещи майстори на театралната сцена. Не случайно журито на поморийския фестивал ги награди за следните роли: Стефан Симеонов- за ролята на Лъва, Цветослав Маринов- за ролята на Заека, Никола Лукянов- за ролята на Чакала, Андрея Лукянова- за ролята на Козата,Нелина Байчева – за ролята на Лисицата, Даяна Асенова- за ролята на Бухала, Михаела Минчева- за ролята на Кошутата и Хюлия Моллова- за ролята на Мечката.

shareniq-dvqtДТГ „Таралежчета“ от гр. Силистра, с художествен ръководител Петър Чапкънов  с Шареният свят от Лиляна Абаджиева  бяха трети по ред в този фестивален ден. Че светът  е шарен, в него има  и добро  и зло, и смешно  и тъжно, и красиво и грозно, ни показаха  от НТГ „Таралежчета“ към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те  пресъздадоха една невероятно смешна и в същото време дълбоко тъжна история, проекция на българската действителност, пропита с болка и със смях. След представлението председателят на журито Пейо Пантелеев се обърна към малките актьори с думите: „ Самите вие, деца, сте този шарен свят”. Всички от театралния състав „Таралежчета” към  ОУ „См. Св. Кирил и Методий” гр. Силистра бяха отличени    за актьорсдката си игра.

Награда  имаше и за Петър Чапкънов, режисьор  на  постановката „Шарения свят”. Той  благодари на децата и за успешното представяне и за работата си с тях през последните четири години.  Изрази съжаление, че това е последната постановка на този състав, защото децата порастват, отивам в прогимназията.

Поздрави организаторите на фестивала с думите: „Радвам се, че сте си все същите, каквито ви познавам от преди 12 години. Успехът  на поморийския фестивал  се дължи и на обществеността, която преди всичко ви вярва и подкрепя. Пожелавам ви да преживеете още много летни детски фестивали!”

galinka-mamina Успешен дебют за ТТ„Звездичка“ при ЦПЛР – ОДК гр. Каспичан, с  художествен ръководител Валентина Николова. Децата зарадваха почитателите на народното творчество чрез Галинка мамина глезинка. Пиесата е създадена по мотиви от народната приказка за галената Богданка, която извежда поуката,  че който не работи не трябва да яде. Поморийската публика дълго аплодира показаните наяве умения на театралите на „Звездичка“, създаде се много настроение в залата на читалище „Светлина 1939” в Поморие.

Председателят на журито Пейо Пантелеев  изрази задоволство за прекрасно изиграната пиеса с думите: „Най-много ми хареса, че бяхте толкова категорични в своето изпълнение. Поздравления!” Художественият ръководител Валентина Николова  похвали трупата си и каза, че тя съдържа много таланти. Децата от ТТ „Звездичка“ гр. Каспичан се занимават с много дейности и това им доставя радост и удоволствие. Към публиката се обърна с думите : „Вие сте много хубава публика, благодарим ви че подкрепихте нашите артисти!”

sh-tezi-4erveni-6ap4ici Клуб „Театър и приятели“ гр. Провадия представи Ах тези червени шапчици“. Виолета Лалева, която е художествен ръководител на състава, работи  от 39 години работи с детски театрални състави и е винаги заобиколена от деца, които много обича. Достатъчна й е една случка, за да я развие в сценарий.  Клубът „Театър и приятели” претворява на сцената това, което ги вълнува най-много. А героите от пиесата са герои на нашето време  и засягат  вълненията както на децата,така и на техните родители,  и на цялото общество. „Ах тези червени шапчици” е приказка, но разказана по  нов вариант с цели шест червени шапчици и шест вълка. Само че съвременните червеношапчици са доминиращи, агресивни, невъзможни, а вълците -добри, тактични, помагащи. От което следват  позитивните послания за приятелство, отговорност, упоритост -все неща, които май  сме позабравили. Пиеса със съвременно и актуално съдържание и заслужава да се гледа от всеки.

ni-klin-ni-v-rykavТеатрално-музикална школа „Отражение“ при СНЦ „Отражение“ гр. Варна, с  художествени  ръководители Александър Павлов и Виолина Трайкова,  представи Ни в клин, ни в ръкав“ – сбор от откъси от различни произведения. Александър Павлов е сценарист, режисьор на спектакъла и автор на песните към него. Виолина Трайкова е втори ръководител и вокален педагог. Спектакълът е сбор от различни откъси от произведения с връзки, които оправдават заглавието на пиесата- „Ни в клин, ни в ръкав”. Дейно участие  взима  съдбата, която страда от раздвоение на личността и пее песен заедно с хор от аптекари. Всъщност основната идея е доколко активно е  участието на човека при определянето на съдбата, дали смисълът на живота не  е в това за се понесе товара на времето и да не се губи и капка вяра. Все философски теми, поднесени по закачлив начин.  Интерактивен спектакъл, със слово, музика и пантонима. Актьорите плениха публиката на поморийския фестивал, а журито даде награди  на Полина Петева за актьорската й игра, на Александър Павлов  като автор на  песните към спектакъла и на  Божидара Божидарова за музикалното й изпълнение.

Пейо Пантелеев каза: „Велико изпълнение. много картинно, пластично, истинско.Така ми въздейства, че вече имам вяра. Вярвам, че има смисъл да продължаваме напред. Има го българският театър и ще продължи да го има, щом ви има вас”

Виолина Трайкова, музикалният педагог  сподели, че вече 20 години го има „Отражение”, като съществува приемственост между поколенията. Работи се с душа  и сърце, за да изглежда така един спектакъл. „Чувстваме се комфортно на поморийска сцена, усещаме  я като наша, чакаме фестивала всяка година с нетърпение.” И благодари на публиката, на организаторите и на младите хора от Театрално-музикална школа „Отражение”

reisАС „Арте“ 1 гр. София, с  художествени  ръководители Илчо Димитров и Любен Чанев –представи пиесатаРейс“ от Станислав Стратиев . Един и същ раздрънкан автобус, едни и същи спътници, една и съща миризма и хора, заради чиито собствени приоритети страдат всички. Ситуацията в български автобус, описана преди 39 години от Станислав Стратиев, но все така актуална и днес,  ни представи АС Арте 1-София.

Отговорите на въпроса дали се  е променило нещо  даде 50-минутното пътуване за никъде, в което неуморните герои чертаят взаимно своята морална девалвация.  Пътуване, провалено от водача, но подпомогнато от пътниците и безумието на случайността, управляваща повечето човешки животи – без значение дали проумяваме или не, че автобусът все не е във вярната посока и никога няма да стигне до Алдомировци. За някои маршрутът е „интересен“, а не ненормален, а водещият принцип на други е „Да ти вземат залъка от устата“. Оригинален прочит и изключително добра интерпретация на целия състав, който получи награда за актьорско майсторство

princesata-i-grah4etoДраматично-куклен театър при  Център за подкрепа и личностно развитие- детски комплекс „Йордан Йовков” , с художествен ръководител Калинка Иванова представи приказката на Андерсен „Принцесата и грахчето”. Спектакълът е бил подготвян специално за театралния фестивал „Сцена край морето 2019” в Поморие и това бе нейната премиера.

Как  се управлява една държава, която фалира-това умуват в началото на приказката владетелите й. И решават да оженят своя наследник с богата принцеса.За да я изпитат дали е истинска й слагат грахче под дюшеците. Пробват дали ще спят спокойно африканската, японската, европейската принцеса и накрая  обикновено момиче, което идва от кралство, богато не на злато и диаманти, а на  хора, природа, песни,  реки, езера  и картини чудесни.  И то спечелва сърцето на принца. Награда за актьорско майсторство бе присъдена на Виктория Панайотова. Председателят на журито Пейо Пантелеев  каза:  „Спектакъл, направен по красив начин, с ясна идея, защитени образи. Заповядайте отново на следващия фестивал „Сцена край морето”, ще ви очакваме”

godejДеветото представление във втория фестивален ден  бе Годежот Сърбислав Минкович. Шеговита атмосфера, с много закачки, музика  и настроение представи спектакълът на Младежката Театрална студия в Читалище „Искра” гр. Казанлък. Постановката е дело на ръководителя на Студията Мая Стоянова. В едно село две семейства се готвят за годежа на бъдещите младоженци Зоран и Милена. Момчето има стар дядо, момичето – баба. Развръзката е щастлива, но по пътя към нея героите минават през много перипетии, в това число и трагикомични. Спектакълът разказва за отношенията в семействата, за отношенията между сватовете и класическата нагласа на свекърва към снаха. Награда получи  целият актьорски състав.

Пейо Пантелеев изрази мислите и чувствата си към младите актьори от Казанлък  по следния начин:  „ Вие сте направили пиесата с голяма любов. личи си, че се обичате и подкрепяте един друг. Публиката научи  много от вас, най-вече оригинални изрази, идеи. Толкова сте верни към ролите си, така блестящо ги изиграхте”. Режисьорът на спектакъла Мая Стоянова благодари на публиката за радушното приемане, на организаторите от НЧ „Светлина 1939“-Поморие за сърдечното посрещане   и завърши със заключението „Вие изградихте един толкова успешен фестивал, дано все повече и повече млади хора да се включват в бъдещите му издания”

kukuvicata“Кукувицата” на Елин Рахнев  закука и в Поморие. Спектакълът  на ДЮТ „Арти” към Тракийско дружество гр. Варна е музикална приказка за непослушни деца. Оживяват маргаритки, пеперуди, крачещи индианци в играта на актьорите, които буквално се имплантират в героите си. Участието на  децата от ДЮТ „Арти“ гарантира на публиката  удоволствие от актьорската игра,  омая ги  с поетичната си сплав от фантастични сравнения, метафори, илюзии и мечти. Пиеса насочена към тези възрастни, които са загубили чувството си за хумор и са забравили, че са били деца.

Постановка, сценография и текст на песните: Даниела Стойчева. Музика: Александър Павлов. Хореография: Емили Тремоил. Дизайн на костюмите: Маргарита Батовска.

Председателят на журито каза след представянето им :”Трогнахте ме до сълзи с тази чудатост, която се нарича талант  и въображение.” Награди получиха Михаил Кунев за ролята  си на Директора, Емили Тремоил – за хореография и Александър Павлов за музиката на спектакъла.

tragediqta-na-edna-mladostАС „АРТЕ“ гр. Ст. Загора с  режисьор  Илчо Димитров представи „Лари Томпсън – трагедията на една младост от Душан Ковачевич. Оригинално заглавие, което  въвлече публиката в неистова игра на въображението, където живот и изкуство се сливат в смес от силни емоции и екстремни ситуации, черен хумор и възвишени идеали. Награда  получи  целият състав за актьорско майсторство. Журито изрази възхищение от вдъхновението, с което са работили и от големия труд, който са положили от целия творчески екип на АС „Арте“.

ybileyЧудесен завършек на втория фестивален ден  с „Юбилей” на МТ „Приятели” гр. Пазарджик. Публиката почувства посланията на гениалния писател Чехов и се забавлява с различните ситуации  и персонажи. На пръв поглед една трагедия за мъжете и комедия за жените, но всъщност тя  изважда на показ негативите и позитивите и  на двата пола. Действието в спектакъла се развива по време на юбилея на една банка. Различни хора, които са събрани на едно място, искат своето, като прехвърлят проблемите си един на друг.  Истинският повод за честването на юбилея  постепенно изчезва от фокуса и на сцената настъпва пълен хаос. Истинска интелектуална забава бе подарена на поморийските зрители от Младежка  трупа „Приятели“ от Пазарджик с ръководител Александър Братоев. Оказа се, че това е предпремиера за трупата и се играе за първи път на сцена. Журито  се изказа че  играта е впечатляваща, а целият състав е играл поразително, поради което получава награда за актьорско майсторство.

Така завърши вторият фестивален ден на Театралния фестивал за деца и юноши „Сцена край морето”  в Поморие с цели 14 часа театър.

Театърът  не се измерва във време и това затова е толкова уникален този фестивал.