Възхитителен трети ден на фестивала „Сцена край морето 2019“ в Поморие

momoni-sedenkiВъзхитително начало на третия фестивален ден с ТШ „Чарли“ към  Дирекция  Култура гр. Пловдив.  Театралната школа  представи  на фестивала „Сцена край морето 2019” авторския спектакъл на Ваня Паликопова  „Момини седенки“. Публиката  много  се забавлява  с щурите моми на седянката, които  чакат ергените, а те все не идват и не идват.  Според председателя на журито: „Народът е най-големият поет, а времето е това, което избистря словото. Вие реализирахте тези стихове, като ги пресъздадохте така велико в действие. Да вкараш в действие словото, народните песни – това е най-трудно. А вие  превърнахте словото в живот. Забележително! Трябва да се гледа тази постановка от всеки!”

Награда за оригинална композиция получи Ваня Паликопова, която сподели че  са й били нужни три месеца за избор и написване на този сценарий. За актьорско майсторство бяха отличени Жасмина Томова за ролята й на Калина, Василена Караманлиева за  ролята й на Вела, Катрин Янева за ролята на Митра и Александра Дерменджиева за ролята на Карамфила.
bebetataЗа най-голямото чудо на природата публиката на ДЮКТФ „Сцена край морето 2019” разбра от  ТФ „Усмивка“ при НЧ „Фар-1946“ гр. Бургас, с художествен  ръководител Румяна Кралева  чрез спектакъла „Откъде дойдоха бебетата?“ Автор на текста на хитовия спектакъл е  Теодора Попова-Лазарова. Децата задават въпроса откъде идват бебетата, за да се ориентират в този толкова голям свят. Няма нищо страшно, ако им се отговори. Те всъщност искат да разберат откъде са дошли самите те. Отговорите са много ценни, защото свързват детето със собствената му житейска история и  със съдбата на другите деца. А споделената ни човешка природа  е нещо хубаво  и спомага за нашата съпричастност, доброта и разбирателство. Пейо Пантелеев похвали състава, който е реализирал този спектакъл, а за децата каза, че са толкова талантливи, жизнерадостни и духовити, че са заредили  цялата „Сцена край морето”. Журито награди Румяна Кралева за режисура, Лидия Атанасова за сценография, Георги Минков за песните и  музикалното оформление и отличи децата-актьори  Дарина Добрева и Борис Джелепов.„Участието в театралния фестивал в Поморие е  втора премиера на децата от  ТФ „Усмивка“ при НЧ „Фар-1946“ гр. Бургас, които освен че са талантливи, но са и много издръжливи и успешни“, похвали ги техният ръководител Румяна Кралева и благодари на всички,  които са допринесли за реализирането на този театрален проект.

miniaturi„Кандидатстуденски миниатюри” представиха актьорите от  ЦРД „Габровските смехоранчета”, с художествен ръководител Виктория Петрова. Откакто съществува театралният фестивал „Сцена край морето”, те участват  редовно, с много хъс и желание се подготвят  специално  за него и винаги гарантират смях и забавление за публиката. И на тазгодишното издание 11 млади и много талантливи актьори от Габрово представиха най-смешните  откъси от пиеси на различни български автори. За тях ръководителят на трупата Виктория Петрова казва, че са обичащи театъра, влюбени в това изкуство, работят със силна мотивация  и затова постигат успехи. Тя пожела дълголетие на театралния фестивал и обеща на следващата година да подготвят и да се явят с нов, още по-голям спектакъл. Журито потвърди,  че от 12 години идват на фестивала и винаги се свързва  участието на ЦРД„ Габровските смехоранчета“ с режисьора, който взема най-ценното от всеки актьор и го показва на сцената. Даде награди за актьорско майсторство  на Стоян Чудомиров и Тихомир Иванов

nerodena-moma С поморийско участие бе следващата изиграна постановка на „Сцена край морето”.  Талантливите деца на Театрална формация „Усмивка“ при НЧ „Фар-1946“ гр. Бургас и титулярите от пиесата „Неродена мома” на ДТС „Светулка” от Поморие Мари Никол Маркова и Веселина Янева пресъздадоха  приказката за царския син и неговото приключение в търсене на неродена мома.  Особено вълнуващ спектакъл, в който доминира фразата ДОБРОТО СЕ НЕ ГУБИ  и който въздейства до такава степен , че просълзи цялата публика. На финала председателят на журито Пейо Пантелеев каза: „ Уж е детска приказка, а всъщност е една голяма истина Дано да не се загуби доброто  не само вътре в спектакъла, а и в цялата държава”. Похвали режисьора Румяна Кралева, че прави „акробатични скокове с въображението си” и заслужено спечели награда за сценичните си решения. Награда  на журито получи  Лидия Атанасова за сценографията и костюмите. Целият състав бе отличен за актьорско майсторство, а Мари- Никол-Маркова  от Поморие за главна роля в спектакъла” Неродена мома”

prikazka-za-pytq Успешен дебют на сцената на театралния фестивал „Сцена край морето”  с  „Приказка за пътя“  на  Стефан Цанев направи  Театрална трупа при НЧ „Ангел Димитров 1929“  от бургаския квартал Сарафово, с режисьор Румен Велев.  Гергана Динкова, Никол Топалова, Ева Атанасова, Рая Ценкинска и  Павлина Богданова представиха приказка за пътя, който тръгнал да пътува. Срещнал много и най-различни пътища, но всички му казвали, че е по-низш от тях. Че  е нищожество в сравнение  с  тях- огромните пътища  и магистрали. Гледали  го отвисоко, също като хората с дребни душици, които гледат останалия свят отвисоко и винаги се опитват да накарат другите да се почувстват незначителни. Та големите пътища всъщност се оказват също като хората с дребни душици.  На финала прозвучаха следните думи:  „Има много големи пътища, зная. Но всички започват и свършват със мен.” Много метафорично, отговорно написано произведение на Стефан Цанев и изиграно от  талантливите момичета на ТТ при НЧ „Ангел Димитров” от кв. Сарафово с отношение, диалогично и най-вече много  социално ангажирано. В залата не остана нито един безучастен зрител, справедливо бе възнаграден труда на  целия актьорски състав, а Румен Велев  получи награда за режисура. Според Пейо Пантелеев това, което е завладяло публиката е това, че има  настроение, чувство за ритъм и такт, dsc_9583изразени чрез слово. Има и синхрон на актьорите един спрямо друг, няма себеизявяване. Това е начинът по който се прави театър в най-добрия му вариант. ”Метафоричен, хубав материал и добре разчетен”, каза още той. Румен Велев благодари за точния поглед на журито. Благодари за вложения труд и на децата от Бургас, които са от 3 до 7 клас, сред тях Гергана Динкова от Поморие. С благодарност се обърна към организаторите от читалище „Светлина 1939”-Поморие и им пожела “успех  и занапред на този толкова голям театрален фестивал”

lodka-v-gorataНевероятна постановка на Младежки театър гр. Пазарджик  „Лодка в гората” по Николай Хайтов  бръкна дълбоко в душите на хората в залата, а силните думи, които се изказаха на сцената на поморийския фестивал ще остават дълго да  звучат в главите на тези, които я гледаха. Един истински катарзис, вълшебен като преживяване между режисьора Александър Братоев, актьорите Николай Стоянов, Цветелина Жулева  и публиката. Режисьорът получи награда за постановка,  актьорите бяха  наградени за актьорско майсторство.

polet-nad-kukuvi4e-gnezdo АС „Арте“ 2  гр. София, с  художествен  ръководител тел Илчо Димитров представи  „Полет над кукувиче гнездо“ по  Кен Киси. Пиеса, засягаща темата за бунта на човека срещу обществото. А посланията: бъдете себе си- такива каквито искате да бъдете, съдбата на всеки  е в собствените му ръце Действието на пиесата се развива в една  психиатрична болница, където пациентите  не са луди, а избутани от обществото, защото не отговарят на традиционните идеи как би трябвало да се държат.  Постановката развълнува всички  в залата,  заради темата за свободата. Заради това, че е отражение на обществото и показва какъв е  и има ли изобщо шанс на  личността да оцелее и стиска ли й да е личност. Наградата за и изключителното пресъздаване на образи и актьорско майсторство се присъди на целия състав на АС Арте -София. Режисьорът  Илчо Димитров спечели награда за своята постановка. А  всички  от публиката получиха  едно невероятно усещане. Всички в залата се почувстваха ХОРА.

ezopФестивалът  „Сцена край морето” бе закрит грандиозно чрез Програма „Българска драма” към Американски колеж в София, с ръководител Мариан Бачев  с „Езоп – лисицата и гроздето“ от Гилерме  Фигейреду. И съвсем заслужено получи наградите за актьорско майсторство на целия състав,  за костюми и дизайн на Красимира Врингова и за режисура на Мариан Бачев. Пиесата разказва за последните  дни от живата на Езоп, най популярния баснописец в смета. Когато попада в дома на робовладелеца Ксант,  той разказва философските си възгледи чрез басни. Една вечер обаче променя живота му. Езоп се съгласява да измъкне господаря си от неприятната ситуация, но само ако му дари свободата.  Дали  я получи? Любовта или свободата?

Отговори на тези и други въпроси получиха зрителите на последния спектакъл от театралния фестивал „Сцена край морето”- “Езоп” , режисиран от Мариан Бачев.m-bachev

Донка Китанова,  секретар на читалище „Светлина 1939” закри фестивала с думите: „В тази зала се събираме  вече 12 години и  въпреки че залата е малка, сърцата ни са големи”. Тя отправи покана към всички  и за следващия фестивал през 20120 в Поморие.