Архонт на Вселенската патриаршия ще бъде удостоен като „Почетен гражданин на Свети Влас”

Архонтът на Вселенската патриаршия и виден деец на българската общност в Турция Димитър Атанасов ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Свети Влас”. Това ще стане на официална церемония утре – 4 юли /четвъртък/. Тогава кметът на Свети Влас ще връчи на архонт Димитър Атанасов и почетния знак на града. Церемонията ще е в сградата на кметството в Свети Влас, от 13.00 часа.   Специален гост на събитието ще бъде президентът Петър Стоянов.

Сред основните мотиви за това решение са безспорният принос на Димитър Атанасов за популяризиране името на Свети Влас и обогатяване на духовния и културния живот на града . През 2009 година Димитър Атанасов осигури мощи на патрона на града – Свети Власий, които се намират в едноименния храм , построен от ктиторите Динко и Йордан Диневи. Димитър Атанасов осигури мощи и на светеца Свети Андрей Първозвани, които са предназначени за бъдещия храм с това име. Димитър Атанасов съдейства храмът „Свети Власий“ да бъде благословен от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Това е единственият случай в българската църковна история, при който Вселенски патриарх идва по покана на ктитори и кметство. Посещението на Вселенския патриарх в Свети Влас бе широко отразено от големи български и световни медии. Предложението е и за високото отличие за дългогодишната всеотдайна работа на Димитър Атанасов за съхраняване на българското църковно имущество в Турция, съобщават от кметството на Св.Влас.

Димитър Атанасов е роден в 1927 г. в Истанбул в семейството на бежанците Благородна и Михаил от Костур, Егейска Македония. Още 6 годишен той свързва живота си с българската църква в Истанбул – участва в църковни служби, пее в църковния хор. Завършва средно образование в българското училище „Екзарх Йосиф“ в Истанбул. След това завършва „Философия“ в град  Грац, Австрия. Знае девет езика. През 1960 г. свързва живота си с Доротея Атанасова, с която вече 59 години живеят и работят заедно.

През последните 60 години Димитър Атанасов е основният фактор на българщината в Турция. 40 години той е първи заместник-председател на българското настоятелство в Истанбул. Благодарение на неговите лични контакти бяха осигурени средства от турската държава за ремонта на желязната църква „Свети Стефан“. Пак благодарение на неговите усилия и контакти Турция възстанови собствеността на ценни български имоти в Истанбул и Одрин. Заради дългогодишната му църковна дейност, Вселенската патриаршия му дава званието „Архонт“, а българският Свети синод го назначава за връзка между Светия синод на Българската православна църква и Светия синод на Вселенската патриаршия.

За цялостната му дейност и за съхраняване на българското културно и духовно историческо наследство в Турция, през 2012 година президентът Росен Плевнелиев награди Димитър Атанасов със златен орден „Свети Свети Кирил и Методий“ първа степен.